Konut kredisi faiz oranları son 40 ayın zirvesine tırmandı

Merkez Bankası tarafından yapılan politika faiz oranı indirimine rağmen bankaların kredi faiz oranları yükseliş seyrini sürdürdü. En çok yükselen ise konut kredisi faiz oranı oldu.
Konut kredisi faiz oranları son 40 ayın zirvesine tırmandı

Bankaların kredi faiz oranları ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi çekmek isteyen kişiler tarafından yakından takip edilirken Merkez Bankası tarafından yapılan son 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında seyir merak konusu olmuştu. Bankaların bu faiz indirimini hesaplarına yansıtıp yansıtmayacakları araştırılırken bankalardan ters köşe faiz güncellemesi hamlesi gelmişti. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikası sonucunda bankaların uygulamış oldukları konut kredisi faiz oranı seviyesi son 40 ayın zirvesine ulaşarak rekor kırdı. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre ticari kredi faiz oranlarında düşüş yaşansa da konut kredisi faiz oranları yükseldi. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARINDA SON DURUM NE, EN UYGUN KREDİYİ HANGİ BANKA VERİYOR?

Bankaların konut kredisi faiz oranı rakamlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki tüm hızı ile devam ederken bu seyir Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere de yansıdı. 4 Kasım haftası itibari ile TCMB'nin açıklamış olduğu haftalık banka istatistikleri verilerine göre ihtiyaç kredisi faiz oranları bir önceki seviyeye oranla aynı seviyede kalırken konut kredisi faiz oranları ise yükseldi. 

Merkez Bankası’nın politika faizinde bu yılın ilk indirimini yaptığı 19 Ağustos haftasında yüzde 18,41 olan yıllık konut kredisi faizi 4 Kasım haftası itibariyle yüzde 21,56’ya çıktı. Yani politika faizi indirim döngüsü boyunca konut kredisi faizi 3.15 puan yükselmiş oldu. En uygun konut kredisi faiz oranı sıfır konutlar için verilen yüzde 1,20 faiz oranı ile kamu bankaları tarafından uygulandı. Yine devlet bankaları yüzde 1,29 faiz oranı ile ikinci el konut kredisi paketinde de en uygun kredi veren bankalar oldu.