Konut kredisiyle alınan evin üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır, gerekli belgeler neler, ne kadar sürer?

Konut kredisiyle satın alınan evlerin üzerindeki ipoteği kaldırmak isteyen kişiler konuya ilişkin ayrıntıları merak ediyor. Haberimizde ipotek işlemi kaldırmaya dair ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Konut kredisiyle alınan evin üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır, gerekli belgeler neler, ne kadar sürer?

Konut kredilerinde genellikle ipotek talep edilmektedir. Krediye konu olan ev, vade bitimine kadar bankanın ipoteği altında olmaktadır. Vade süresi sona erdiğinde ise ipotek fekki de denen ipoteği kaldırma işleminin yapılması gerekmektedir. Konut kredisi borcunun bitmesi ardından alınan evin üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır merak ediliyor.

Krediyle alınan evin üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi ile satın alınan konutun üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılabilmesi için öncelikle borcun tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun büyük bölümünün ödenmiş olması, ipoteği kaldıramaya yeterli olmamaktadır. Borç kapatıldıktan sonra bankaya ipotek fek yazısı yazılmalıdır. Banka ise bu belgeyi online bir şekilde tapu dairesine göndermektedir.

Bu işlemin ardında ipotek kaldırma harç ücretinin ödenmesi gerekir. Harç ödemesi yapılmadan ipoteğin kaldırılması söz konusu olmuyor. Her yıl belirlenen harç ücreti için güncel tutarı öğrenmeli ve ardından harç ödemesini yapmalısınız.

İpoteğin kaldırılması için hangi belgeler gereklidir?

Konut kredisinin ödenmesi, başvuru yapılması ve ipotek harcının ödenmesi sonrasında ipotek kolayca kaldırılabilmektedir. Hem internet üzerinden hem de elden bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Borç kapatıldıktan sonra bankanın tapuya direkt olarak göndereceği borcun kapandığına dair yazı ve ipotek kaldırma harcı için bankaya ödenen tutarla ilgili fatura bilgisi gerekmektedir.

Bu iki belgenin mutlaka edinilmesi gerekiyor. Aksi taktirde Tapu Sicili Tüzüğünün 88. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

‘’ Tapu Sicil Tüzüğünün 88. Maddesi gereğince ipotek kaldırma evrakları elden ibraz edilemeyeceğinde, ipotek kaldırılması için gereken harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekir ‘’ deniliyor.

Tapu dairesi ne kadar sürede ipoteği kaldırır?

Tapuya gönderilen banka belgelerinin ulaşması ardından kısa bir süre geçtikten sonra ipotek kaldırılmaktadır. Birkaç hafta süren işlemler sonrasında tapudan onay çıktığında konut üzerindeki ipotek kaldırılmaktadır.