Kredi çekmeyi planlayanlara Merkez Bankası'ndan kritik faiz indirimi hamlesi geldi yüzde 0.95 müjdesi verildi!

Yüksek faize karşı savaş açan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların ardından faiz indirimleri peş peye gelmeye devam ederken Merkez Bankası yeni faiz indirimi kararının duyurdu. Merkez Bankası referans faiz oranı düştü! İşte yeni oranlar...
Kredi çekmeyi planlayanlara Merkez Bankası'ndan kritik faiz indirimi hamlesi geldi yüzde 0.95 müjdesi verildi!

Kredi çekmeyi planlayanlara Merkez Bankası'ndan kritik faiz indirimi hamlesi geldi yüzde 0.95 müjdesi verildi! Yapılan güncelleme ile Merkez Bankası referans faiz oranı için de indirim kararı alındığı ilan edilerek rakam düşürüldü. 

Reuters tarafından aktarılan habere göre Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi kararı aldı. Bankanın uygulamış olduğu referans faiz oranı rakamı düşürüldü. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yapılan son toplantıda sürpriz bir karara imza atılmış ve politika faiz oranı rakamı beklentilerin aksine 150 baz puan düşürülmüştü. 

MERKEZ BANKASI REFERANS FAİZ ORANI NEDİR?

Merkez Bankası'nın borç vermek için kullandığı faiz oranlarından biri de referans faiz oranı olarak öne çıkmaktadır. TCMB referans faiz oranı genelde kurumsal kredi maliyetlerinin üst sınırı olarak kullanılır ve belirleyicidir. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası son toplantısını 20 Ekim 2022 tarihinde yapmış ve bu toplantıda piyasaların 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisi, yükselen dolar kuru ve enflasyon rakamlarına rağmen 150 baz puanlık sürpriz bir faiz indirimine imza atmıştı. 

Merkez Bankası politika faiz oranı için uygulanan rakam son indirim ile 10,50 seviyesine çekilirken yeni indirimin Kasım ayında yine 150 baz puan olarak yapılması ve faiz oranının yüzde 9 seviyesine çekilmesi beklentisi ile yıl sonuna Türkiye'nin tek haneli faiz oranı ile girmesi beklentisi oluşmuştu. 

Kredi çekmeyi planlayanlara Merkez Bankası'ndan kritik faiz indirimi hamlesi geldi yüzde 0.95 müjdesi verildi!

MERKEZ BANKASI REFERANS FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan "yüksek faiz benim en büyük düşmanım, kimse bizden faiz yükseltmemizi beklemesin, aksine faizleri indireceğiz" sözleri sonrasında faiz indirimi hız kazanmıştı. Merkez Bankası politika faiz oranında yaptığı 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bir faiz indirimini de referans faiz oranı için yaptı ve 177 baz puan düşürerek yüzde 12.19 olarak ilan etti. 

Böylelikle Merkez Bankası'nın azami komisyon oranları için yayımlamış olduğu referans oran da yüzde 1,08 seviyesinden yüzde 0,95 seviyesine çekilmiş oldu. Referans faiz oranı en son Ekim ayında 140 baz puan olarak düşürülmüştü.