Kredi, SGK ve vergi borçlarına yapılandırma mı geliyor? Yapılandırma 2022'de son durum ne?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken devlete ödenecek borçlarla alakalı olarak yapılandırma çağrısında bulundu. Kredi, vergi ve SGK borçlarına yapılandırma mı gelecek?
Kredi, SGK ve vergi borçlarına yapılandırma mı geliyor? Yapılandırma 2022'de son durum ne?

Türkiye ekonomisinde zorlu ekonomik koşullar vatandaşları sıkıntı içerisinde bırakmaya devam ediyor. Bundan dolayı da son dönemlerde yapılandırmalar ile alakalı olarak ciddi bir talep oluştu. Son yapılan kabine toplantısının öncesinde bankalarla olan kredi ve kredi kartı borçlarına dair bir yapılandırma kararı çıkması bekleniyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminde toplanan kabineden böyle bir karar çıkmadı. Şimdi ise esnaflardan farklı şekilde yapılandırma talebi geldi.

KREDİ, VERGİ, SGK BORÇLARINA YAPILANDIRMA İSTENİYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bir açıklama yaparak esnafların pandemi sonrasında halen daha yaralarını sarmakla uğraştıklarını vurgulayarak, “Salgın sürecinde esnaflar oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiler. Halen daha o dönem açılan yaraların sarılması ile uğraşıyorlar. Bir ikinci kapanmaya artık tahammülümüz yok. Çok çalışarak bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz.” dedi.

Devlete olan borçlar ile alakalı olarak yapılandırma talep eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Devlete ödenecek borçlarla alakalı olarak bir yapılandırma ihtiyacı doğmuştur. Bunun da hayata geçmesini bekliyoruz. Kredi, SGK ve vergi borçlarına yapılandırma yapılması gerekiyor. Esnaf şu anda bu borçların tamamını birden ödeyemiyor. Ödeyemediğinde de üzerine faiz ekleniyor, daha farklı sıkıntılar çıkıyor. Acilen bu yapılandırma hakkının tanınıp uygulamaya alınması lazım.” dedi.

2022 YAPILANDIRMA OLUR MU?

Yapılandırma ile alakalı olarak kamuoyunda büyük bir beklenti bulunuyor. Yaşanan ekonomik sorunlardan ve yüksek enflasyondan dolayı toplumun her kesiminde bir ödeme güçlüğü meydana geldi. Bu ödeme güçlüğü de yapılandırma ihtiyacını doğurdu. Çok sayıda vatandaş yapılandırma ile alakalı resmi adımların atılmasını bekliyor. Bu resmi adımın atılması durumunda devlet vatandaştan alacağı gelirleri tahsil etme imkanı bulacak. Bu aynı zamanda devlet için ek bütçe niteliğinde bir gelir kalemini oluşturacak. Ancak yapılandırma ile alakalı olarak kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.