KYK Kredi Borcu Sorgulama ve Hesaplama Nasıl Yapılır 2022?

Burs alamayarak geri ödemeli kredi alan öğrenciler KYK kredi borcu sorgulama nasıl yapılır, hesaplama ve taksitlendirme nasıl oluyor merak ediyor. KYK kredi borcu sorgulama ekranı haberimizde.
KYK Kredi Borcu Sorgulama ve Hesaplama Nasıl Yapılır 2022?

Öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK) tarafından eğitim süreleri boyunca maddi destek sağlamak amacıyla kredi veriliyor. Bu kredi öğrenciler iş hayatına geçtikten sonra geri ödeniyor. Ödemeler genellikle eğitim hayatının bitiminden 2 yıl sonra başlıyor. Belirli bir oranda artış ile geri ödeme yapılıyor. 2022 yılında KYK ödemeleri 6 aylık enflasyon farkı ile rekor seviyelere tırmandı. %78.62 oranında bir artış meydana geldi. KYK kredi borcu hesaplama nasıl yapılır, kredi borçları arttı mı?

Öğrenciler Kurban Bayramı'nda KYK borç sorgulama işlemlerine ilişkin araştırmalarına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca devletin ödediği 4-5 senelik kredi, okul bitip de iş hayatına atıldıktan sonra 2 yıllık bir gecikmenin ardından geri alınıyor. KYK borcu geri ödemeleri enflasyon farkına göre yapılıyor. Haziran ayında enflasyonun %78,62 olarak açıklanmasının ardından KYK borç sorgulama işlemleri de hız kazandı. Enflasyon artışı sonrasında öğrenciler, KYK borcunun ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplandığını araştırmaya başladı.

KYK Kredi Borcu Sorgulama ve Hesaplama Nasıl Yapılır 2022?

2022 KYK BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

TÜİK tarafından açıklanan Haziran 2022 enflasyon rakamları KYK kredilerinde de artışı beraberinde getirdi. Öğrenciler sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunarak KYK borçlarına isyan etti. Yeni hesaba göre 27 bin TL KYK kredisi kullanan öğrenciler 74 bin TL olarak geri ödeme yapacak. 6 yıllık KYK kredisini 37.400 TL olarak alan öğrenciler de 129 bin 257 TL geri ödeyecek.

KYK BORÇ HESAPLAMA 2022 NASIL YAPILIR?

KYK kredilerinin geri ödemeleri ÜFE oranlarına göre yapılıyor. Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da "Burs/kredi taahhütnamesini onaylayan öğrenciler, "aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranları dikkate alınarak kendilerine ödenecek olan öğrenim kredisi tutarını, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutar üzerinden ve belirtilen şartlarla ödeyeceğini, öğrenim kredisi ve burs tutarları ile yıllar bazında artırılan bu tutarların kendilerine banka aracılığıyla ödenmesini, taahhütname aşamasında belirtilen tutarın tahmini rakam olduğunu" kabul ve taahhüt etmektedir." ifadeleri yer alıyor.

2022 ÜFE rakamları Haziran ayında bir önceki aya göre %6,77 bir önceki yılın aralık ayına göre %61,68 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %138,31 12 aylık ortalamalara göre de %88,77 artış gösterdi.

KYK kredi borcu ve taksit sorgulamaları www.kyk.gov.tr adresi üzerinden "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama " ekranından yapılabiliyor.