Maaş zamlarında kötü haber! Yeni veri belli oldu, hesaplar değişti!

Temmuz ayında maaşlara yapılacak olan zamlar ile alakalı yeni bir veri daha belli oldu. Bu veriye göre beklenen yüksek oranlı zamların gerçekleşme ihtimali zayıfladı. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?
Maaş zamlarında kötü haber! Yeni veri belli oldu, hesaplar değişti!

Türkiye'de milyonlarca vatandaş Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan zammın belli olmasını heyecanla bekliyorlar. Memurların ve emeklilerin maaş zamları için enflasyon rakamlarının büyük bir önemi bulunurken asgari ücrete yapılacak olan zam için de enflasyon rakamları dikkate alınacak verilerden birisi olacak. Bugün açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamına göre ise yüksek zamlı maaş zammı oldukça güç hale gelmeye başladı.

YÜZDE 0,04 ENFLASYON AÇIKLANDI!

Mayıs ayında gerçekleşen aylık enflasyonu TÜİK yüzde 0,04 olarak açıkladı. Bu rakamın oldukça düşük gelmesi TÜİK'in hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara bedava doğalgaz müjdesi vermişti. Tek aylık tüm faturalar sıfırlanırken TÜİK de enflasyon hesaplamasında bu doğalgaz ücretini doğalgazın gerçek fiyatı yerine sıfır olarak aldı. Bunun sonucunda da aylık enflasyon yüzde 0,04 oranında çıktı.

BEDAVA DOĞALGAZ MAAŞ ZAMLARINI TÖRPÜLEDİ!

Vatandaşlara kullandırılan bedava doğalgaz nedeniyle tüm maaşlara yapılacak zam oranında düşüşler meydana geldi. Bedava doğalgazın maliyetini ücretliler Temmuz - Aralık döneminde daha düşük oranda zamlanacak olan maaşları alarak karşılaşmış olacaklar. Özellikle dar gelirliler için durum oldukça zararlı bir hale geldi.

EMEKLİ VE MEMUR ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

2023 yılının ilk 4 ayında toplan TÜFE oranı yüzde 15,22 oranında olmuştu. Mayıs ayında da yüzde 0,04 oranında artış olunca bu rakam yılın ilk 5 ayı için yüzde 15,26'ye çıktı. Bu rakamın üzerine Haziran ayının enflasyon rakamı da eklenecek ve maaşlara yansıyacak enflasyon farkı ortaya çıkacak. Daha önce yüzde 20-21 seviyesinde bir enflasyon farkı tahmin ediliyordu. Şimdi ise bu tahmin rakamı yüzde 17-18 seviyesine geriledi. Bu gelişme ile emeklilerin ve memurların yaklaşık yüzde 3 oranında maaş zammı kayıpları olacak.

Emekli ve memur maaşlarına refah payı artışı da eklenecek. Ancak bu oranın ne kadar olacağı bilinemediği için toplam zam oranına dair bir tahmin yapılamıyor. Refah payı Ocak ayında yapılan zamda yüzde 15 olarak uygulanmıştı.

ASIL DARBE ASGARİ ÜCRETE!

Asgari ücret ödemesi devletin cebinden değiş işverenin cebinden çıktığı için refah payı artışı bu ücrette pek de uygulanamıyor. 5 aylık enflasyonun yüzde 15,26 olmasının ardından artık asgari ücretliler için yüzde 40-45 gibi konuşulan zam oranları hayal oldu. Asgari ücrete enflasyon oranının biraz üstünde zam verilmesi bekleniyor.