Maaşlar kesiliyor, tüm ödemeler faiziyle geri isteniyor! SGK denetime çıktı, bunu yapanlar yandı!

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından bazı vatandaşların emekli maaşlarının kesilmeye başlandığı bildirildi. Konuya dair Yargıtay’dan emsal karar çıkarken SGK hem maaşları kesiyor hem de geçmişe dönük tüm ödemeleri faiziyle geri istiyor.
Maaşlar kesiliyor, tüm ödemeler faiziyle geri isteniyor! SGK denetime çıktı, bunu yapanlar yandı!

SGK mevzuatında emekli maaşı bağlamanın çok çeşitli çeşitleri bulunuyor. Emekli olanların ise emekli olduktan sonra çalışmaları belirli koşullarla mümkün olabiliyor. Ancak bazı özel durumlarla emekli olanların emeklilik sırasında çalışmalarına SGK tarafından izin verilmiyor. Bu şekilde yapılan çalışmalar SGK denetimine takıldığında ise bedeli oldukça ağır olabiliyor.

MALULEN EMEKLİLER DİKKAT!

SGK’nın sisteminde malulen emeklilik şeklinde bir emeklilik çeşidi bulunuyor. Çalışanlar 10 yıl sigortalılık süresini doldurmuşlar ve 1800 prim gününü tamamlamışlarsa yaşadıkları bir rahatsızlıktan dolayı iş gücü kaybına uğramışlarsa SGK tarafından malulen emekli ediliyorlar. Malulen emeklilik o kişinin çalışmayacağı için kendisine verilen bir hak olarak uygulanıyor. Malulen emekli olarak maaşa bağlananların da Türkiye’de veya yabancı bir ülkede çalışmalarına izin verilmiyor.

BEDELİ ÇOK AĞIR OLUYOR!

SGK zaman zaman denetimler yaparak malulen emekli olan vatandaşların çalışma hayatında aktif olarak bulunup bulunmadıklarını sorgulayabiliyor. Eğer malulen emeklilerin bir başka işte çalıştıkları tespit edilirse o zaman bunun bedeli çok ağır oluyor. Öncelikle bu kişilerin emekli maaşları direkt olarak kesiliyor. Bununla da kalınmıyor malulen emeklilik döneminde ödenen tüm emekli maaşları faiziyle geri isteniyor. Üstelik hemen de icra işlemi başlatılarak tahsilat yoluna gidiliyor.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Malulen emeklilerin emekli olduktan sonra çalışmalarına dair Yargıtay tarafından 2020 yılında çok önemli bir emsal karar verildi. 1992 yılından beri malulen emekli aylığı alan bir vatandaşın 2012 ve 2014 yıllarında 2’şer gün çalıştığı tespit edildi. SGK 2012 yılında çalışılan tarihten itibaren malul aylığını iptal etti. İki yıl içerisinde ödenen 32.400 TL de faiziyle tahsil edilmesi için vatandaş aleyhinde icra işlemi başlatıldı. Yargıtay da bu icra işlemini uygun buldu.

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ KAPSAM İÇERİSİNDE DEĞİL!

SGK’da malulen emeklilik olduğu gibi engelli vergi indirimi ile de emeklilik imkanı bulunuyor. Bu iki emeklilik türü tamamen birbirinden ayrı koşullara sahip. Malulen emekliler herhangi bir işte çalışamıyorlar. Ancak engelli vergi indirimi ile emekli olan vatandaşlar SGK destek primi ödemek şartıyla bir işte çalışabiliyor.