Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları başladı! Temmuz zammı için ilk rakamlar belli oldu!

Memur ve emekli maaş zamlarına dair hesaplamalar başladı. Yılın ilk verilerinin gelmesiyle beraber zam hesaplamaları yapılırken maaşların ne kadar artacağına dair sınırlı ayrıntılar belli oldu.
Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları başladı! Temmuz zammı için ilk rakamlar belli oldu!

Ocak ayında memurların ve emeklilerin maaşlarına yüzde 30 zam yapılma kararı almış ve bu uygulanmıştı. Şimdi ise 2023 yılının Temmuz ayında maaşlara yapılacak olan zamlar için hesaplamalar başladı. TÜİK'in Ocak 2023 dönemi enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları da resmen başlamış oldu. Kesinleşmiş ve muhtemel zamlarla beraber Temmuz zamlarına dair öngörüler ortaya çıktı. 

İLK VERİ BELLİ OLDU!

Memur ve emekli maaş zamlarında enflasyon rakamları direkt olarak etkili oluyor. TÜİK Ocak 2023 döneminin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranını yüzde 6,65 oranında olduğunu açıkladı. Bu veri ile memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma dair ilk rakam da belli oldu. Bu rakam üzerinden memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zamları hesaplanmaya başlandı. 

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNİN İLK KESİNLEŞEN ZAM ORANI

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına zam yapılırken uygulanan formül direkt olarak TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamı oluyor. 2023 yılının ilk 6 ayında çıkacak olan TÜFE oranı toplamı kadar bu emeklilerin maaşlarına zam yapılacak. Şu anda sadece Ocak ayının verisi kesin olarak açıklandı ve bu emeklilerin yüzde 6,65 oranındaki zamları kesinleşmiş oldu. Eksi enflasyon çıkma ihtimali imkansıza yakın olduğu için bu oran kesinleşmiş zam oranı olarak değerlendiriliyor. Bu oranın üzerine 5 aylık enflasyon verisi daha eklenecek ve emekli maaş zammı belli olacak. 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları farklı bir formül ile hesaplanıyor. Memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına ilk olarak toplu sözleşmeden kaynaklanan zam uygulanıyor. Temmuz 2023 dönemi için memur maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapılacak. Bunun üzerine enflasyon farkı verilecek. Şu anda memurların ve memur emeklilerinin yüzde 8 oranında kesinleşmiş maaş zamları bulunuyor. Henüz enflasyon farkı oluşmadığı için o hesaplama daha başlamadı. 

ENFLASYON TAHMİNLERİ ŞAŞARSA MAAŞ ZAMLARI YÜKSELECEK!

Yılın açıklanan ilk enflasyon rakamının yüksek gelmesi maaş zammı hesaplarında enflasyon tahminlerinin kullanılmasının doğru sonuç vermeyeceğini ortaya koydu. Baz etkisi ile yıllık enflasyon gerilese de açıklanan aylık enflasyon tahminlerin çok ötesinde geldi. Ekonomistler yüzde 3,66 oranında enflasyon beklerken TÜİK yüzde 6,65 oranında enflasyon açıkladı. Bu da hem emekli hem de memur maaşlarında Temmuz ayında tahminlerin ötesinde zam yapılabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.