Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları değişti! En düşük maaşlar tek tek hesaplandı!

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan ocak zammı için yeni hesaplamalar geldi. En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?
Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları değişti! En düşük maaşlar tek tek hesaplandı!

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli nefeslerini tutarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasını bekliyorlar. TÜİK tarafından yapılacak olan enflasyon açıklaması memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı direkt etkileyecek. Bundan dolayı da maaş hesapları şimdiden değişmeye başladı. Memur ve emekli maaşları yeniden hesaplandı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve emekli maaşları belirli bir formülle ayrı ayrı hesaplanıyor. Memur ve memur emeklilerine maaş zammının yanında enflasyon farkı da veriliyor. Son 6 aylık enflasyon verisi ile Temmuz ayında yapılan maaş zammı çıkarılarak memurlara ve memur emeklilere verilecek enflasyon farkı hesaplanıyor. SSK ve BAĞKUR emeklilerine ise yapılacak olan maaş zammında sadece son 6 aylık enflasyon rakamı maaş zammı olarak uygulanıyor.

5 AYLIK MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI!

Memurların ve emeklilerin ilk 4 aylık enflasyon farkından kaynaklanan maaş zamları kesinleşti. Beşinci ay için ise enflasyon tahmini geldi. İlk 4 ayda yüzde 10,84 oranında enflasyon çıktı. Bu veriye göre Kasım ayı hesaba katılmadan memur ve memur emeklilerinin yüzde 11,84, SSK ve BAĞKUR emeklilerinin de yüzde 10,84 maaş zammı kesinleşti.

Enflasyon beklenti anketlerine göre Kasım ayında aylık TÜFE yüzde 3,10 çıkacak. Bu rakamın eklenmesiyle beraber memur ve memur emeklilerinin 5 aylık maaş zamları yüzde 15,27, SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaş zamları ise yüzde 14,27 olacak. Kasım atı için hesaplamaya katılan veri sadece tahminden oluşuyor. Kesin oranı ise TÜİK 5 Aralık 2022 Pazartesi günü açıklayacak.

5 AYLIK MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI

Memur ve memur emeklilerinin kesine yakın 5 aylık maaş zammı oranı yüzde 15,27 oldu. Bu oran üzerinden yapılan hesaplamaya göre şu anda en düşük memur maaşı 9.109 TL’den 10.499 TL’ye yükselecek. En düşük memur emeklisinin maaşı ise 6.077 TL’den 6.944 TL’ye yükselecek.

2000 öncesi SSK emeklileri şu anda en düşük 4.687 TL emekli maaşı alıyorlar. 5 aylık maaş zammı hesaplamasına göre bu tutar yüzde 14,27 oranlı zamla 5.355 TL’ye yükselecek. 2000 sonrası SSK emeklileri ise 2.906 TL maaş alıyorlar ama bu tutar devlet tarafından 3.500 TL’ye tamamlanıyor. Onların da maaşları 3.320 TL’ye yükselmiş olacak. BAĞKUR esnaf emeklilerinin en düşük maaşları 4.197 TL’den 4.795 TL’ye; BAĞKUR tarım emeklilerinin en düşük maaşları da 3.335 TL’den 3.810 TL’ye çıkacak.