Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları! Ocak ayında maaşlara bu zamlar yapılacak!

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan Ocak 2023 zamları için hesaplamalar yapılmaya başlandı. Ünlü gazeteci Faruk Erdem memurların ve emeklilerin maaşlarına Ocak ayında ne kadar zam yapılabileceğini açıkladı.
Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları! Ocak ayında maaşlara bu zamlar yapılacak!

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli Ocak 2023 maaş zamlarını büyük bir heyecanla beklemeye başladılar. Maaşlara yapılacak olan zamlar vatandaşların enflasyon karşısındaki pozisyonlarını da belirleyecek. Maaşlara ne kadar zam yapılacak. Memur ve emekli maaşlarına Ocak 2023’te yüzde kaç maaş zammı yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlara dair gazeteci Faruk Erdem bazı hesaplamalar yaparak, “Maaşlara ne kadar zam yapılacağına dair bazı veriler gelmeye başladı. En önemli veri ise enflasyon rakamları oluyor. SSK ve Bağkur emeklileri son 6 ayda enflasyon oranı ne kadarsa o kadar maaş zammı alıyorlar. Zaman zaman bu rakamın üzerine de çıkılıyor. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan zamları alıyorlar ve bunun üzerine de 6 aylık enflasyon rakamından maaş zamlarının üstündeki oran kadar enflasyon farkı alıyorlar.” dedi.

YÜZDE 7,05 ZAM KESİNLEŞTİ!

Kesinleşen zam oranını açıklayan Faruk Erdem, “Memur ve emekli maaş zamlarının hesaplanmasında kullanılacak olan enflasyon verilerinin yarısı belli oldu. 3 aylık enflasyon artışı yüzde 7,05 oldu. Böylelikle Ocak 2023’te Ssk ve Bağkur emeklilerine yapılacak olan zammın yüzde 7,05’lik kısmı kesinleşti. Yılık kalan üç ayında açıklanacak olan enflasyon rakamları da bu oranın üzerine eklenerek maaş zammı belirlenecek.” ifadelerini kullandı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur ve memur emeklileri için zam hesaplamasına dair bilgi veren Faruk Erdem, “Memurlar ile memur emeklilerinin maaşları farklı bir şekilde hesaplanıyor. Ocak ayında hem memurların hem de memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Bunun üzerine ise Temmuz ayında yapılan yüzde 7’lik maaş zammında enflasyon oranı kadar fark oluşturuluyor. Şu anda memurlara ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödemesi kesinleşti.” şeklinde konuştu.

NE KADAR MAAŞ ZAMMI YAPILACAK?

Maaş zammı hesaplamalarını açıklayan Faruk Erdem, “Ocak ayında memur ve emekli maaşlarının ne kadar artabileceğine dair bazı tahminlerimiz var. Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak açıklandı. Bunun gerçekleşmesi durumunda emeklilerin ve memurların 6 aylık enflasyon artışı yüzde 16 civarında olacak. Merkez Bankası’nın beklenti anketinde enflasyon tahmini yüzde 67,73 olarak açıklanmıştı. O rakam esas alınırsa ve bu da gerçekleşirse o zaman memur ve emeklilerin maaş zamları yüzde 18’i bulabilecek. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 74 olacağına dair ekonomistlerle yapılan bir anket var. Eğer yüzde 74 enflasyon olursa memur ve emekli maaş zamları yüzde 22’yi geçecek.” dedi.

Maaş zamlarında ek bir zam ihtimali olabileceğini söyleyen Faruk Erdem, “Yıl sonunda ortaya çıkacak enflasyon belirleyici olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ocak ayında hem memurlara hem de emeklilere güçlü bir maaş zammı yapılacağını açıkladı. Bu doğrultuda bakılacak olursa enflasyonun üzerinde bir maaş artışı olması çok büyük bir ihtimal. Ocak ayında emekli taban maaşının asgari ücrete yaklaştırılmasına dair bir çalışma yapılması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.