Memur ve emekli maaş zammında kesinleşmiş oranlar! Enflasyon açıklandı, hesaplama baştan yapıldı!

Emekli ve memur maaş zamları ile alakalı olarak kritik bir veri daha belli oldu. Maaşlara Temmuz ayında yüzde kaç zam yapılacak? Kesinleşen zam oranı yüzde kaç olarak açıklandı?
Memur ve emekli maaş zammında kesinleşmiş oranlar! Enflasyon açıklandı, hesaplama baştan yapıldı!

Emekli ve memur maaşlarına dair çok önemli bir veri daha belli olurken maaş zamlarının ne kadar olacağına dair görüntü biraz daha netleşti. TÜİK’in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında uygulanacak olan zammın bir kısmı kesinleşti. Hesaplamalar yeniden yapılırken memur ve emekli maaş zamları ile alakalı kesin oranın yarısından fazlası belli oldu.

4 AYLIK ENFLASYON BELLİ ODLU!

TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamları ile 2023 yılının ilk 4 aylık enflasyonu belli oldu. Buna göre Ocak ayında yüzde 6,65, Şubat ayında yüzde 3,15, Mart ayında yüzde 2,29 ve Nisan ayında yüzde 2,39 olmak üzere toplam 4 aylık enflasyon yüzde 14,48 oldu. Bu ortaya çıkan oran hem emeklilerin hem de memurların maaş zamlarının hesaplanmasında kesinleşmiş veri olarak kullanılıyor. Bu rakamların üzerine Mayıs ve Haziran enflasyonları da eklenerek kesin maaş zamları belirlenecek. Bu kesin hesaplamanın yapılabilmesi için TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı Haziran enflasyonunun belli olması gerekecek.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI KESİNLEŞMİŞ ORANI NE KADAR?

Emekli maaş zammı için kesinleşmiş oranın hesaplaması yapıldı. Buna göre SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına 6 ayda bir son 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılıyor. Emeklilerin maaşlarına zam olarak yansıtılacak olan kesinleşmiş zam oranı yüzde 14,48 oldu. Bu şu anda kesinleşmiş zam oranı olacak. Ne olursa olsun emekliler bu zammı almayı hak etmiş durumdalar. Bunun üzerine iki aylık daha enflasyon eklemesi yapılacak. Ayrıca emeklilere refah payı zammı olarak da ek bir zam uygulanacak. Ancak onun oranının yüzde kaç olacağını hükümet belirleyeceği için bilinmiyor. Tahminlere göre emekliler yüzde 25 civarında bir maaş zammı alabilecekler.

TEMMUZ AYI MEMUR MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI!

Memurların maaşlarına yapılacak olan zam biraz daha farklı bir yöntemle hesaplanıyor. Buna göre memurların maaşlarına Temmuz ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı eklenecek. Bunun üzerine de enflasyon farkı eklenecek. Ocak ayında verilen yüzde 8 toplu sözleşme zammının üzerindeki enflasyon farkı Temmuz zammının üzerine katılacak. 4 aylık enflasyon olan yüzde 14,48’den yüzde 8 çıkarılarak bulunan yüzde 6,48 oranı şu anda memurların kesinleşmiş enflasyon farkı oldu. Yani memurların şu anda Temmuz ayında alacakları maaş zammının kesinleşmiş oranı yüzde 12,48’e ulaştı. Bu zammın üzerine bir de refah payı zammı da eklenecek. Memurların da tahminen yüzde 25 civarında bir maaş zammı almaları bekleniyor.