Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan son dakika asgari ücrete zam açıklaması!

Milyonlarca kişi maaşlara yapılacak olan 2023 Ocak zammı için görüşmeleri yakından takip ederken asgari ücrete zam hakkında bir son dakika açıklaması da TCMB Başkanı Kavcıoğlu tarafından yapıldı.
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan son dakika asgari ücrete zam açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Turkuvaz Medya'da gerçekleşen Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetler kapsamında özel bir konuşma gerçekleştirdi. Enflasyon ağırlıklı olarak gündemi değerlendiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı konuşmasında son günlerin en çok konuşulan gündem maddesi olan asgari ücret maaşı zammı konusunda önemli açıklamalar yaptı. 

Başkan Kavcıoğlu yaptığı konuşmasında enflasyon konusunda Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini ancak bu yolda en zor bölümün tamamlandığını belirtti. Başkan Kavcıoğlu enflasyon rakamlarında düşüşün başladığını ve özellikle Aralık ayı ile Ocak ayında bu düşüşün baz etkisi ile daha iyi bir şekilde görüleceğini söyledi. 

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI ENFLASYON ÜZERİNDE NASIL BİR ETKİ YARATIR?

Başkan Kavcıoğlu yaptığı konuşmasında "Liralaşma stratejimiz ile bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Kredi maliyetleri, faiz politikasında, arz-talep dengesi, makro ihtiyati tedbirlerle oluşacak maliyetler, cari dengedeki artış, bunların hepsi Türkiye'de hem enflasyon hem de diğer politikalar üzerinde önemli bir etki yapacak. Sürdürülebilir kalkınma, büyüme ile birlikte, kalıcı bir fiyat istikrarının temelini oluşturmuş olacağız.

 Asgari ücret artışı enflasyonu çok yüksek bazda etkileyen bir yapı söz konusu değil. Yüz 30 üzerinde asgari ücret zammı verildiği dönemlerde %8,5 gibi bir enflasyon oluştu" diyerek asgari ücrete gelecek olan zam oranının olumsuz bir etki yaratmayacağını öne sürdü. 

2023 ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ BEKLENTİSİ NE KADAR, ASGARİ ÜCRETE KAÇ TL ZAM GELECEK?

Asgari ücret zammı 7 milyon kişinin doğrudan alacağı maaşı etkilemesi nedeniyle büyük önem taşırken asgari ücrette ortalama zam beklentisi 8 bin TL ile 8 bin 500 TL arasında değişiyordu. TÜRK-İŞ düşük bir rakama imza atmayacaklarını belirterek Çalışma Bakanlığı anketinde çıkan rakam ise 7 bin 845 TL olarak ilan edildi. DİSK Başkanı ise asgari ücret maaş zammı beklentisini 13 bin 200 TL olarak duyurmuştu. Nihai rakamın 15 - 20 Aralık tarihi arasında açıklanması bekleniyor.