Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan son dakika enflasyon, faiz ve kredi açıklaması! TCMB 2022 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde kaç oldu?

2022 yılının son enflasyon raporu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından açıklandı. Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi ve 2023 enflasyon tahmini yüzde kaç, kredi faizleri düşecek mi, faiz oranlarında son durum ne?
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan son dakika enflasyon, faiz ve kredi açıklaması! TCMB 2022 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde kaç oldu?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu düzenlenen basın toplantısı ile yılın son enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Gerek pandemi gerekse de Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaşın tedarik zincirini olumsuz etkilediğini belirten Başkan Kavcıoğlu beklenen rakamları ilan etti. 

Merkez Bankası Başkanı yaşanan gelişmeleri değerlendirerek dünyada küresel göstergelerin resesyonu işaret ettiğini belirterek TCMB'nin yeni tahminlerini ve beklenti rakamlarını ilan etti. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANINDAN SON DAKİKA KREDİ AÇIKLAMASI! 

Şahap Kavcıoğlu yaptığı konuşmasında "Makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle kredi piyasasında daha dengeli bir görünüm oluştu. Yatırım ve ihracat kredilerinin ağırlığı önemli ölçüde arttı. KOBİ'lerin 2022 yılı Eylül ayındaki net kredi kullanım miktarı önceki yılın Ocak-Eylül döneminin 1,5 katı olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, KOBİ kredilerinin tutarı ve bankacılık sektörü kredileri içerisindeki payı tarihsel olarak en yüksek düzeye ulaşmıştır" diyerek KOBİ kredilerinde artış yaşandığını dile getirdi. 

MERKEZ BANKASI 2022 - 2023 - 2024 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ?

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu tarafından yapılan açıklamada yıl sonu enflasyon tahmini rakamları ilan edildi. Açıklanan rakamlar şu şekilde sıralandı;

  • Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65,2 
  • Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3
  • Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,08

MERKEZ BANKASI BAŞKANI BRENT PETROL FİYATI TAHMİNİ KAÇ DOLAR OLDU?

Merkez Bankası Başkanı emtia piyasasında jeopolitik risklerin devam ettiğini belirterek TCMB brent petrol fiyatı tahmini 100,5 dolar olarak ilan edildi. 

KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ?

Kavcıoğlu yaptığı konuşmasında "Bankaların kredi faiz oranlarını politika faiz oranına çekmeye devam edeceğiz. Yine çekilen kredilerin amacına uygun olarak kullanımını sağlayacağız, kredi faizlerini düşürerek üretimi arttıracağız" diyerek bankaların faiz oranlarını bugün yüzde 10,50 seviyesinde yer alan politika faiz oranına çekeceklerini duyurdu.