Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan kredi açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde sanayicilerle girdiği tartışmada yanlış anlaşıldığını söyledi. TOBB ‘da reel sektör temsilcileri ile buluşan Şahap Kavcıoğlu önemli açıklamalar yaptı.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan kredi açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu bugün TOBB’da reel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. İş insanlarının sorularını yanıtlayan Şahap Kavcıoğlu önemli açıklamalar yaparak gelecek günlerde uygulamaya sokulacak kararlara dair ipuçları verdi.

STOKÇU AÇIKLAMASINA DÜZELTME

Reel sektör ile kendisinin arasına kimsenin giremeyeceğini söyleyen Şahap Kavcıoğlu, “Verilen destekler kurlarda ve enflasyonda istikrarsızlık oluşturmayacak şekilde kullanılmalıdır. Benim kimseye stokçuluk suçlamam olmadı. İSO’daki toplantıda yanlış anlaşıldım. Ben düşük faizle TL kredisi alıp döviz alanları kastettim. Sanayiciye kesinlikle stokçuluk imasında bulunmadım. Ben 30 küsür yıllık bankacıyım ve stokçuluğun da ne olduğunu iyi bilirim. Stokçu lafımı istismar ediyorlar.” dedi.

KREDİ AÇIKLAMASI

Kredi açıklaması da yapan Şahap Kavcıoğlu, “Kredileri cari fazlaya destek olacak şekilde tasarladık. Biz kaynakların reel sektörümüzde tabana yaygın şekilde buluşturulmasını önemsiyoruz. Bu kaynakların döviz kurları ve enflasyonda istikrarsızlık oluşturmayacak şekilde, cari denge hedefimize katkı verebilecek biçimde kullanılmasını sağlamak konusunda kararlıyız. Kredi kullanımı bu şekilde olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Kredi kullandırımı konusunda verileri açıklayan Şahap Kavcıoğlu, “Aralık 2021 ile Mayıs 2022 döneminde 154 milyarı yatırım olmak üzere toplam 618 milyar liralık ticari kredi artışı meydana gelmiş. Firma kredileri yılın ilk yarısında önceki yıla göre 11 kat artmış. KOBİ’lere verilen kredilerde ise 14 kat artış sağlanmış. Bizim çabamız bu kredilerin doğru hedefe ulaşmasıdır. Bunda da kısmen başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bir açıklama yaparak, “Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışlarından dolayı yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı geçmiş dönemlere göre artmıştır. İşletme sermayesi kredileri KOBİ’lerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için hayati bir rol oynamaya başlamıştır. Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 14 ve yüzde 20 mevduat faizine rağmen ticari kredilere yüzde 30 ile yüzde 50 arasında faiz uygulanmaktadır. Bankalar ayrıca kredi vermekten kaçınmaktadırlar.” dedi.