Merkez Bankası Liralaşma Stratejisi müdahalesi sonrası dolar kurunda son durum ne?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen menkul kıymet tesisi düzenlemesi sonrasında dolar kurunda son durum merak konusu olmuştu. 18 Ekim 2022 dolar kuru verileri...
Merkez Bankası Liralaşma Stratejisi müdahalesi sonrası dolar kurunda son durum ne?

Merkez Bankası tarafından bu sabah yapılan açıklama ve yayımlanan yeni tebliğ kapsamında liralaşma stratejisi kapsamında yeni adım atıldığı duyurulmuştu. Yapılan açıklama sonrasında 10 yıllık tahvil getirisi büyük bir düşüş gösterdi. 

Dolar kurunda ise yukarı yönlü hareketlilik yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan yeni tebliğ kapsamında alınan karar ile bankalar için uygulanan Türk Lirası cinsinden menkul kıymet tesis oranı yüzde 3 seviyesinden yüzde 5 seviyesine yükselmiş oldu. 

MERKEZ BANKASI MENKUL KIYMET TESİS ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Alınan karar sonrasında Merkez Bankası tarafından uygulanan menkul kıymet tesis oranı rakamı yüzde 3 seviyesinden yüzde 5 seviyesine yükseltilmiş oldu. Karar sonrasında 10 yıllık tahvil getirisi 161 baz puan düşürüldü. Yaşanan düşüş sonrasında 10 yıllık tahvil getirisi 11,51 seviyesine gerilemiş oldu. 

Merkez Bankası Liralaşma Stratejisi müdahalesi sonrası dolar kurunda son durum ne?

Alınan karar sonrasında dolar kuru alış 18,5877 TL alış ve 18,5937 TL satış seviyesinden işlem görmeye başladı. Dolar kuru yönünü yeniden yukarıya çevirirken dolarda yaşanan yükselişin ardından bir kere daha 19 TL barajı için beklenti oluştu. Euro kuru da yaşanan yükselişe eşlik ederken 1 Euro alış 18,3177 TL ve satış ise 18,3261 TL olarak gerçekleşti. Sterlin ise yaşanan düşüşün ardından 21,09 TL seviyesine kadar çekildi. Döviz kurlarında yaşanan yükselişin ardından gözler bir kere daha Merkez Bankası'na çevrilirken kur için yeni bir müdahale olup olmayacağı da merak konusu oldu.