Merkez Bankası Mart 2023 faiz kararı ne olacak? Piyasa beklentileri belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Mart 2023 toplantısında hangi faiz kararının çıkacağı merak konusu oluyor. Merkez Bankası faiz indirimi yapmaya devam eder mi? Piyasaların faiz beklentisi ne?
Merkez Bankası Mart 2023 faiz kararı ne olacak? Piyasa beklentileri belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) çok kritik bir faiz kararını daha açıklayacak. Mart 2023 faiz kararının ne olacağı büyük bir merakla bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişiklik yapıp yapmayacağına dair piyasa beklentileri belli oldu. AA Finans ile Blomberg tarafından piyasa katılımcılarının faiz beklentisine dair anket yapıldı ve bunun sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI İÇİN PİYASA TAHMİNLERİ!

AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu Merkez Bankası’nın Mart ayında faiz politikasında bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 8,50’de sabit tutacağı görüşünü savundular.

Katılım gösteren 22 ekonomistin 8’i Merkez Bankası’nın politika faizinde 50 baz puanlık indirim yapacağını ileri sürdüler. Bu ekonomistlere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Mart 2023 toplantısında politika faizi yüzde 8,50’den yüzde 8’e indirilecek. Diğer katılımcılar ise faizde herhangi bir değişiklik yapılmayacağına dair cevap verdiler.

Bloomberg tarafından da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) faiz kararı ile alakalı olarak Mart 2023 dönemli bir beklenti anketi yapıldı. 19 kurumun katıldığı bu beklenti anketinin ortalamasına göre Mart ayında faizler sabit tutulacak ve politika faizi yüzde 8,50 olarak uygulanmaya devam edilecek. Ankete katılanlar arasında en yüksek indirim beklentisi 50 baz puan oldu. 19 kurumun 14’ü Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeyeceğine dair görüş bildirdiler.

Bloomberg anketinde yıl sonu faiz beklentisi de soruldu. Buna göre 2023 yıl sonunda faiz maksimum yüzde 40 , minimum ise yüzde 6,50 olacak. Ortalama beklenti ise yüzde 24,50 olarak açıklandı. Buna göre ekonomistler özellikle seçimden sonra yüksek oranlı faiz artırımları bekliyorlar.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası'nın faiz kararının ne zaman açıklanacağı büyük bir merak konusu oluyor. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PKK) Mart 2023 toplantısı 23 Mart Perşembe günü yapılacak. Bu toplantıda Mart ayının faiz kararı alınacak. Alınacak olan bu karar saat 14:00'da Merkez Bankası tarafından ilan edilecek.