Merkez Bankası Şubat 2023 faiz kararı beklentisi ne olur açıklandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat ayı faiz kararı için JP Morgan ekonomistleri tarafından hazırlanan beklenti anketi sonuçları açıklandı.
Merkez Bankası Şubat 2023 faiz kararı beklentisi ne olur açıklandı!

Merkez Bankası Şubat 2023 faiz kararı beklentisi ne olur açıklandı! 6 Şubat 2023 Pazartesi tarihinde yaşanan deprem ekonomik olarak ta ağır sonuçları beraberinde getirirken gözler Merkez Bankası Şubat ayı faiz kararına çevrilmişti. 

Yabancı ülkelerin de deprem ve ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yapılmaya devam ederken bu değerlendirmelerden biri de JP Morgan tarafından yapıldı. JP Morgan tarafından yapılan açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremin bina ve altyapı sistemlerine vermiş olduğu hasarın yarattığı maliyetin GSYH'nin yüzde 2,5'i, yani 25 milyar dolar seviyesinde olacağı ve bu rakamın daha da yukarı çıkabileceği tahminine yer verildi. 

MERKEZ BANKASI ŞUBAT AYI FAİZ KARARI NE OLUR, TCMB FAİZ İNDİRİMİ YAPAR MI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanacak yılın ikinci faiz kararı depremin ardından daha da önemli hale gelmişti. Dolar kurunun 19 TL bandını kırması ile beraber Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı piyasa tarafından yakın takip altına alınmıştı. JP Morgan depremden etkilenen 10 ilin rakamlarını ülke ekonomisiyle oranlayarak depremin olası etkileri hakkında verileri açıkladı. 

Hazırlanan rapora göre 10 ilin  GSYİH’sının Türkiye GSYİH’sına oranının yüzde 9,3’e karşılık geldiği belirlendi. Türkiye ihracatının yüzde 8,5’ini gerçekleştirdiği belirlenen 10 ilin vergi gelirlerinin yüzde 5’ini oluşturduğu ve aktif istihdamın yüzde 11,1’ine sahip olduğu raporda yer aldı. Yayımlanan raporda Merkez Bankası faiz kararı için de beklenti raporu yer alırken önümüzdeki hafta açıklanacak faiz kararının 100 baz puan indirimi olacağı tahmini açıklandı. Şu anda yüzde 9 olan politika faiz oranının böylelikle 8 baz puana çekileceği öngörülmüş oldu.