Merkez Bankası Şubat ayı PPK toplantısı faiz kararı açıklandı! Politika faizi kaç oldu?

TCMB Merkez Bankası Şubat 2023 PPK toplantısı ile beklenen faiz kararını açıkladı. Dolar kuru, euro kuru, altın fiyatları, borsa ve kripto paraların beklemiş olduğu kritik karar ilan edilmişti. Politika faiz oranı yüzde kaç oldu?
Merkez Bankası Şubat ayı PPK toplantısı faiz kararı açıklandı! Politika faizi kaç oldu?

Merkez Bankası Şubat ayı PPK toplantısı faiz kararı açıklandı! Politika faizi kaç oldu? Merkez Bankası 2023 yılının ikinci para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun liderliğinde toplanan kurul beklenen faiz kararını açıkladı. 

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası yükselen enflasyon oranlarına rağmen Liralaşma politikası ile farklı bir para politikası uygulamaya geçmiş ve faiz indirimine başlamıştı. Üretimi desteklemek ve büyüme verilerini korumak adına geçilen yöntem sonrasında Merkez Bankası politika faiz oranı rakamında indirime gitmiş, dolar kuru ve enflasyon rakamları yükselişe geçmişti. Şubat ayının beklenen faiz kararı açıklandı. 

MERKEZ BANKASI PPK TOPLANTISI ŞUBAT 2023 FAİZ KARARI NE OLDU?

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası tarafından yapılan son toplantıda faizi sabit tutmuş ve politika faiz oranı yüzde 9 olarak teyit edilmişti. Merkez Bankası 2022 yılının son toplantısında faizi 100 baz puan indirerek tek haneye çekmiş ve yüzde 10 seviyesinden yüzde 9 seviyesine indirmişti. Ocak ayı toplantısı ile ise faiz oranı sabit tutulmuş ve yüzde 9 olarak duyurulmuştu. 

Merkez Bankası Şubat ayı faiz kararı beklentisi ekonomistler tarafından 100 baz puan faiz indirimi yapılarak politika faiz oranını yüzde 8 olarak beklediklerini duyurmuştu. TCMB toplantısı sonrasında kararını açıklayan Merkez Bankası ise politika faiz oranını beklentiler ile doğru orantılı olarak 50 baz puan indirdi ve yüzde 9 seviyesinden yüzde 8.5 seviyesine çekmiş oldu. Alınan karar sonrasında piyasalarda dolar kuru, altın fiyatları, euro kuru, borsa ve kripto paralar da yaşanan hareketlilik piyasa tarafından yakından takip edilecek. Bankaların kredi faiz oranlarında ise depremin yarattığı belirsizlik nedeni ile olası bir faiz indirimi beklenmiyor.