Merkez Bankası'ndan kredi faizlerine müdahale!

Merkez Bankası tarafından bankalara uyarı yazısı gönderilerek kredi faizlerinde ve maliyetlerinde yükselmeye neden olan uygulamalara son verilmesi istendi. Kredi faizleri düşecek mi?
Merkez Bankası'ndan kredi faizlerine müdahale!

Merkez Bankası bankaların yüksek kredi faizlerine ve maliyetlerine müdahale etti. Bankaların yüksek faizle kredi vermelerinin önüne geçmeye çalışan Merkez Bankası bu konuda bugüne kadar çok sayıda tedbiri gündeme aldı. Bu tedbirler kapsamında kredi faizlerinde bazı düşüşler takip edildi. Ancak bankaların son dönemlerde kredi maliyetlerini arttıran bazı uygulamaları devreye soktuğunu tespit eden Merkez Bankası bankaları yazılı olarak uyardı.

MERKEZ BANKASI BANKALARI UYARDI!

Bankalara Merkez Bankası tarafından gönderilen yazılı uyarıda şu ifadelere yer verildi:

“Gerçekleştirilen denetimlerde yapılan düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak kredi maliyetlerini arttırıcı uygulamalara gidildiğine dair bulgular tespit edilmiştir. Özellikle bazı bankalar kredilerin kısa süreli temdit edilmesi yoluyla şu anda azami sınır öngörülmemiş olan yapılandırma, temdit ödeme planı ve faiz değişikliği ücreti gibi ücretleri tahsil ettikleri tespit edilmiştir.”

EK TEDBİRLER ALINABİLİR

Bankalardan kredi maliyetlerinin arttıran ödeme kalemlerini bir an önce devre dışı bırakmaları istenirken bunun yapılmaması durumunda Merkez Bankası’nın ek tedbirler alacağı da yazılı bir uyarı şeklinde bankalara iletildi.

BANKACILAR MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİ ARASINDAKİ MAKASIN AÇILMASINI GEREKÇE GÖSTERDİLER

Reuters’e konuşan üst düzey bankacılar ise kendilerini savundular. İsmi açıklanmayan üst düzey bir bankacı, “Aşırı olarak değerlendirilen ücretlendirme genişleyen kredi-mevduat faizi farkından kaynaklanmaktadır. Verdiğimiz kredinin faizi piyasa koşullarına göre düşük kalıyor. Krediyi fonladığımız mevduat faizi ise yüksek olarak uygulanıyor. Yüksek faizle aldığımız mevduatı düşük faizle kredi olarak dağıtmamız isteniyor. Mevduat faizi ile kredi faizi arasındaki fark açıldığı için maliyetler ancak bu ödeme kalemleri ile karşılanabiliyor.” dedi.

Bankaların daha çok ticari kredilerde uyguladıkları bu sistem Merkez Bankası’nın radarına takıldı. Son 6 aylık süreçte merkez Bankası kredi faizlerinin düşürülmesi için çeşitli tedbirleri devreye soktu. Bu tedbirler ile beraber ticari kredilerde yüzde 10’un üzerinde faiz indirimi gerçekleşti. Bu faiz indirimlerinin devam etmesi ve sürdürülebilir bir kredi ortamının oluşması için Merkez Bankası denetimlerini sürdürüyor. Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi gibi kredilerinde ise herhangi bir müdahale yapılmadı. Bu kredilerde uygulanan faizlerin de düşürülmesi için bir çalışma yapılması bekleniyor.