Merkez Bankası'ndan kredi kartı talimatı! Nakit çekim için yeni karar alındı!

Merkez Bankası, kredi kartı kullanımlarına dair bazı değişikliklere giden yeni bir talimat yayınladı. Buna göre belirli bir limitin üzerinde kredi kartlarıyla nakit çekimi veya kuyum harcamaları yapıldığında kredi türüne göre bankalar yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacaklar.
Merkez Bankası'ndan kredi kartı talimatı! Nakit çekim için yeni karar alındı!

Kredi kartları ile yapılan harcamalar ile alakalı olarak Merkez Bankası yeni bir tedbir aldı. Vatandaşların kredi kartları ile nakit çekim yapmalarının veya altın ve döviz almalarının engellenmesi amacıyla bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bankalar bu yükümlülüğe tabi olmamak için müşterilere nakit çekim ve kuyum harcamalarında zorunlu olarak sınırlama getirecekler.

MENKUL KIYMET TESİSİ KARARI

Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yaptı. Kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olan müşteriler için bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildiği bildirildi. Bu yapılan değişikliğin 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yapılacak olan kuyum harcamaları ile nakit çekimlerini kapsayacağı belirtildi.

TİCARİ KREDİLER DE KAPSAMA ALINDI

Kredi türüne göre menkul kıymet tesisine tabi olan ticari nitelikli krediler için ise getirilen kredi büyümesine göre diğer ticari nitelikli krediler ile tüketici kredilerinin dahil edildiği, belirlenen kredi türleri bazında ayrı ayrı olacak şekilde bir önceki hesaplama tarihine göre büyüme oranları yüzde 3’ün üzerinde kalan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildiği açıklandı.

Yapılan bu değişikliğin 26 Mayıs 2023 hesaplama tarihinde 28 Nisan 2023 hesaplama tarihine göre hesaplanacak olan büyüme oranından itibaren geçerli olacağı ifade edildi.

Ayrıca bankalara Merkez Bankası tarafından bir TL dönüşüm hedefi verilmişti. Bu dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesapların da dahil edileceği açıklandı. Dönüşüm hesaplamasına 31 Mart 2023 tarihi itibariyle mevcut olan ABD doları, euro, sterlin, altın cinsinden yabancı para mevduatların bakiyelerini dikkate alınacağı belirtildi. Bu değişiklikler de 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde uygulanacak.