Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi kararı Resmi Gazete'de! TCMB reeskont ve avans kredisi faiz oranları düştü

31 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti kararı ile Merkez Bankası 2022 yılına faiz indirimi ile veda etti. Yeni reeskont kredisi ve avans faizi 2023 belli oldu.
Merkez  Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi kararı Resmi Gazete'de! TCMB reeskont ve avans kredisi faiz oranları düştü

Yılın son günü beklenen kararlar 31 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanırken bu kararlardan biri de Merkez Bankası tarafından yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından yayımlanan Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti kararı ile 2023 yılında uygulanacak reeskont kredisi faizi ile avans kredisi faiz oranları belirlenmiş oldu. 

Merkez Bankası 2022 senesinde yaptığı faiz indirimlerini yıl sonunda bu iki faiz oranına da yansıttı ve hem avans faizi oranı hem de reeskont faizi için indirim kararı alındı. Alınan kararlar 31 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak bugün itibari ile uygulamaya alındı. Yani Merkez Bankası 2022 yılını faiz indirimi yaparak tamamlamış oldu. İşte yeni oranlar... 

MERKEZ BANKASI REESKONT KREDİSİ FAİZ ORANLARI 2023 YÜZDE KAÇ OLDU?

Piyasaların merakla beklemiş olduğu son Merkez Bankası faiz kararı da bugün yayımlanan Resmi Gazete ile ilan edilmiş oldu. Alınan yeni karar doğrultusunda hem reeskont kredisi faiz oranı hem de avans kredisi faiz oranı düşürülmüş oldu. Reeskont kredisi faiz oranı 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 14.75 seviyesinden yüzde 9,75 seviyesine çekildi. 

Merkez  Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi kararı Resmi Gazete'de! TCMB reeskont ve avans kredisi faiz oranları düştü

REESKONT VE AVANS İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK FAİZ ORANLARININ TESPİTİ TEBLİĞİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından 

Bankamızca, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 9.75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 10.75 olarak tespit edilmiştir. 

Belirlenen bu oranlar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MERKEZ BANKASI AVANS FAİZ ORANLARI 2023 YÜZDE KAÇ OLDU?

Merkez Bankası tarafından uygulanan avans faiz oranı rakamı ise yüzde 15,75 seviyesinden yüzde 10,75 seviyesine çekildi. Yapılan faiz indirimi ile bankaların borçlanma maliyeti düşerken bu da tüketicilerin kredi maliyetlerine yansıtılacak. 2023 yılının yeni faiz indirimleri ile başlaması bekleniyor. Özellikle de yeni orta gelir konut kampanyasının başlaması ile konut kredisi faiz oranları için yüzde 0.69 - 0.99 aralığı beklenirken ihtiyaç ve taşıt kredisinde de yeni destek paketlerinin devreye alınabileceği belirtiliyor.