Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi! Bankalara yazı gönderildi, artık yapılamayacak!

Merkez Bankası tarafından bankalara yeni bir yazılı uyarı gönderildiği bildirildi. Bu uyarının konusunun döviz olduğu ve uyarıyı dikkate almayan bankalara ek yaptırımlar yapılacağı belirtildi.
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi! Bankalara yazı gönderildi, artık yapılamayacak!

Merkez Bankası ile bankalar arasındaki döviz krizi devam ediyor. Merkez Bankası tarafından bankalara kısa bir süre önce yazılı uyarı gönderilip piyasa saatleri haricinde döviz işlemi yapmamaları istenmişti. Şimdi ise bankalara Merkez Bankası tarafından yeni bir yazılı uyarı yapıldığı ortaya çıktı. Tüm döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmeleri istenen bankalara eğer bu yapılmazsa ek tedbirler alınacağı bildirildi.

MERKEZ BANKASI BANKALARA DÖVİZ UYARI YAPTI

Merkez Bankası’nın bankalara yönelik ilk döviz uyarısı Mayıs ayında yapılmış ve döviz işlemlerinin 10:00 ile 16:00 arasında yapılması istenmişti. Bu uyarıyı Ekim ayında bankalara tek tek yazı göndererek Merkez Bankası yinelemişti.

BANKALAR MÜŞTERİ TALEBİ OLMADAN DÖVİZ ALAMAYACAKLAR

Şimdi ise gönderilen bankaların piyasa açılır açılmaz müşteri talebi olmaksızın kendi gün içi pozisyonlarını ayarlamak için yoğun bir şekilde döviz alımı yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Bankaların müşteri talebi olmadan gün içinde bu işlemleri yapmamaları ifade edildi. Ayrıca bankalardan bu işlemlere dair detaylı bilgi talep edileceği de yazılı uyarıda yer aldı.

MÜŞTERİDEN BİLGİLER ALINACAK

Öte yandan bankalara 1 Aralık tarihinden itibaren yurt içi yerleşiklerden yurt dışı yerleşiklere yapılan transferlerde ödeme kategorisi detayının müşteriler tarafından doldurulması gerekliliği getirilmişti. Merkez Bankası yaptığı incelemelerde bankaların buna da özen göstermediklerini tespit etti ve bu yükümlülüğün yerine getirilmesinin bankalardan talep edildiği ifade edildi.

YURT DIŞINA GÖNDERİLEN DÖVİZİN GEREKÇESİ MERKEZ BANKASI’NA BİLDİRİLECEK

Merkez Bankası yurt dışına gönderilen 50 Bin doları aşan transferlerin gönderilme sebeplerinin müşteriden ayrıca temin edilmesi ve bunların Merkez Bankası ile paylaşılması gerektiği konusunda uyarı yaptı.

BANKALAR UYARIYI DİKKATE ALMAZSA EK YAPTIRIMLAR GETİRİLECEK

Merkez Bankası bankaların tüm bu kurallara ve uyarılara uymak zorunda olduklarını özellikle vurguladı. Bu uyarıları dikkate almayan bankaların olması durumunda Merkez Bankasının ek tedbirler alacağı da açıklandı. Geçmişte buna benzer örneklerde bankalara çeşitli zorunluluklar getiren Merkez Bankası ek tedbirlerle beraber tüm bu uygulamaların bankalarca harfiyen yerine getirilmesi sağlayabiliyor.