Merkez Bankası'ndan yeni karar! Kredi kartı ve kredi uygulamaları yine değişiyor!

Merkez Bankası tarafından alınan karar büyük tepki çekince geri adım atıldı. Kredi büyümesi, kredi kartından nakit avans çekimi ve kredi kartından kuyum alışverişine getirilen sınırlamalara yönelik değişikliklerin tamamının iptal edildiği açıklandı.
Merkez Bankası'ndan yeni karar! Kredi kartı ve kredi uygulamaları yine değişiyor!

Türkiye’de vatandaşın canını yakan bir uygulamaya geçen Merkez Bankası bu kararı ile tartışma yaratmıştı. Hatta Ak Parti’nin yöneticileri dahi Merkez Bankası’nın eleştiri bombardımanına tutmuşlardı. Merkez Bankası’nın getirdiği yeni uygulamanın neticesinde kredi faizleri patladı, kredi kartları nakit çekime kapatıldı, kuyum alışverişlerine sınırlama getirildi. Vatandaşların bankalardaki kredili mevduat hesaplarındaki kredi limitleri bile düşürüldü. Bankalar ile vatandaşlar karşı karşıya kalırken hemen seçim öncesinde eleştiri okları Merkez Bankası’na yöneldi. Üstelik AK Parti’nin önemli isimleri de Merkez Bankası’nı bu uygulamalar ile eleştiri bombardımanına tuttular. Kamuoyu baskısının artması ile Merkez Bankası geri adım atmak zorunda kaldı.

KREDİ KARTLARI YENİDEN NAKİT ÇEKİME AÇILACAK

Merkez Bankası tarafından bankalara bu sabah yeni bir talimat gönderildi. Bu talimat ile beraber yapılan tüm düzenlemelerin devre dışı bırakılıp geri alındığı bildirildi. Artık bankaların verecekleri karar ile kredi kartlarından nakit çekim yapılabilecek. Bunun yanında diğer konularda da yapılan değişiklikler iptal edildiği için yeni gelişmeler yaşanacak.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK!

Merkez Bankası’nın düzenlemesi gereği bankaların kredi büyümesi içerisinde olmalarına izin verilmiyordu. Yüzde 3’ün üzerinde kredi büyümesi gerçekleştiren banka menkul kıymet tesis etmek zorunda kalıp düşük faizle devlet tahvili satın alacaktı. Bu da bankanın net bir şekilde zarar etmesi anlamına geliyordu. Bankalar da kredi kullandırmamak için kredi faizlerini yükselttiler. Bu da tepki çekince Merkez Bankası bu düzenlemeyi de geri aldı. Bankalar kredi faizlerinde şimdi indirim yapıp normale dönebilecekler.

KREDİLİ MEVDUAT HESAPLARINDA SINIRLAMA KALKACAK

Kredili mevduat hesapları da kredi büyümesi kapsamına alındığı için bankalar müşterilerin vadesiz hesaplarına bağlı olan kredili mevduat hesaplarını ya kapatmıştılar ya da limit düşürmüştüler. Bu konuda da geri adım atılınca kredili mevduat hesaplarında uygulamadan vazgeçilecek. Vatandaşların kredili mevduat hesaplarının eski limitlerinin iade edilmesi bekleniyor.

KREDİ KARTINDAN KUYUM HARCAMALARINA SINIRLAMA UYGULANMAYACAK

Öte yandan kredi kartı üzerinden kuyum harcamalarında da bankalar sıkıştırılmıştı. Bu uygulamada da Merkez Bankası geri adım attı. Kredi kartı ile kuyum harcaması yapılması durumunda bankalar herhangi bir yükümlülük ile karşılaşmayacaklar. Vatandaşlar istemeleri halinde kredi karlı limitlerinde kuyum harcaması yapabilecekler. Bu harcamaların yapılması bankalara herhangi bir yükümlülük getirmeyecek.