Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 enflasyon tahminleri açıklandı!

Merkez Bankası 2023 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yaptığı sunum ile merkez Bankası’nın 2023 ve 2024 enflasyon tahminlerini açıkladı.
Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 enflasyon tahminleri açıklandı!

Merkez Bankası 2023 yılının ilk enflasyon raporunu kamuoyuna açıkladı. Bu rapor ile alakalı olarak Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu bir sunum yaparak hem para politikalarını açıkladı hem de enflasyon tahminlerine dair bilgi verdi. Merkez Bankası’nın 2023 enflasyon tahmini ne oldu?

ENFLASYON BEKLENTİLERİ GÜNCELLENDİ

Ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Şahap Kavcıoğlu, “Son dönemlerde enerji fiyatlarında önemli gerilemeler olmuştur. Bununla beraber enflasyonda da normalleşme eğilimleri takip edilmiştir. 2023 yılına dair enflasyon beklentileri ülkemizde olduğu gibi çok sayıda ülkede de aşağı yönlü olarak güncellenmiştir. Büyüme oranlarının öncü göstergelerine bakılınca toparlanma eğilimi net şekilde görülebilmektedir.” dedi.

Açıklamalarını sürdüren ve bazı tespitlerde bulunan Şahap Kavcıoğlu, “Derin bir resesyon ihtimali artık çok zayıflamıştır. Büyümenin sağlam temeller üzerinde kurulduğunu görüyoruz. 2022 yılı boyunca Türkiye ekonomisi sürdürülebilir bir büyüme açısından sağlam görüntüler vermiştir. Son 7 çeyrek boyunca net ihracat verileri büyümeyi istikrarlı bir şekilde desteklemiştir. Ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullandırılması politikası büyümede etkili sonuç vermiştir.” ifadelerini kullandı.

ENERJİ HARİCİ CARİ FAZLA VERİLDİ

Cari açık konusuna da değinen Şahap Kavcıoğlu, “Cari açık ile alakalı olarak olumsuz bir görüntü ortaya çıkmıştır. Turizm sektörünün gelirleri ile bu cari açığın dengelenmesine büyük bir katkı sağlanmıştır. 2022 yılı boyunca cari açık artmıştır ama son dönemlerdeki enerji fiyatlarıyla paritedeki gerileme ile cari açık üzerinde olumlu bir etki yapacaktır. Enerji fiyat gelişmeleri çıkarıldığında 2022 yılında cari fazla verilmiştir.” şeklinde konuştu.

Enflasyonda yavaşlamaya dikkat çeken Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyonda yavaşlama etkisi çekirdek enflasyon göstergeleriyle de destekleniyor. Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergeler yavaşlamayı teyit ediyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonda düşüş ile beraber fiyatlama davranışlarının da ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğini göreceğiz.” dedi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ AÇIKLANDI!

Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini de açıklayan Şahap Kavcıoğlu, “Merkez Bankasının 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3’tür ve bu oranda herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yine Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 8,8 olarak sabit tutulmuştur. Bu beklentimizde de bir değişim olmamıştır.” ifadelerini kullandı.