Milyonlarca araç sahibi dikkat! Yüzde 200 zamlı ödeyebilirsiniz!

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren çok önemli bir değişiklik yapılıyor. Trafik sigortalarında yeni bir sisteme geçilecek. Bazı sürücülerin araçlarının trafik sigortaları yüzde 200’e kadar zamlanacak.
Milyonlarca araç sahibi dikkat! Yüzde 200 zamlı ödeyebilirsiniz!

Türkiye’de trafik sigortalarında çok köklü bir sistem değişimi yapılıyor. Bu yeni sistem ile bazı sürücüler için trafik sigortalarında indirim yapılacak bazı sürücüler için ise yüzde 200’ü bulacak zamlar uygulanacak. Yaklaşık 6,5 milyon sürücü daha az sigorta primi ödeyecekler ama tahminen 16 bin sürücü için ise trafik sigortası primi ikiye katlanacak.

TRAFİK SİGORTALARINDA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ!

Trafik sigortaları ile alakalı olarak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) bir düzenleme yapacak. Bu düzenleme ile trafik sigortalarındaki basamak sistemi değişerek yeni basamaklar eklenecek. Normalde trafik sigortalarında kişilerin hasar geçmişine göre belirlenen 1’den 7’ye kadar basamaklar yer alıyor. İlk defa trafik sigortası yaptıranlar sisteme 4. basamaktan giriyor. Hasarsız geçen her 1 yıl bir basamak yükselme imkanı bulunurken hasarlı trafik kazası yapanlar 1 basamak düşüyorlar. Bu basamaklar da ne kadar trafik sigortası ödeneceğinde belirleyici oluyor.

Yeni bir düzenleme ile trafik sigortası basamaklarına ek olarak iki basamak daha eklenecek. Bu da 0. basamak ile 8. basamak olacak. Hasarsız sürücüler 8. basamağa kadar çıkabilecekler, hasarlı kaza yapan sürücüler ise 0. basamağa düşebilecekler. Şu anda 1. basamakta 16 bin sürücü yer alıyor. Bu kişiler genellikle her yıl 1’den fazla trafik kazasına karışıyorlar. Bu sürücüler 0. basamağa düşürülecekler. 0. basamakta yer alan sürücülerin trafik sigortası primleri yüzde 200 zamlı olarak tahsil edilecek.

KURALA UYMAYANA CEZA, UYANA ÖDÜL!

Trafik sigortasına getirilen yeni sistemde kurallara uyan, herhangi bir hasarlı kazaya karışmayan sürücüler ise ödüllendirilecekler. Şu anda mevcut sistemde 7. basamakta 6,5 milyon sürücü yer alıyor. Bu kişiler yıllardır kaza yapmıyorlar ama 7. basamakta kalmaya devam ediyorlar. Onlara da 8. basamağa çıkma imkanı getirilecek. 8. basamakta bulunan sürücülerin trafik sigortası primleri ise yüzde 50 indirimli olarak tahsil edilecek. Kurallara uyup kazaya karışmamanın bir anlamda ödülü verilecek.

TRAFİK SİGORTALARI ZAMLANIYOR!

Trafik sigortaları ile alakalı olarak yeni bir gelişme de sigorta primlerinin bu ay içinde zamlanması oldu. Normalde her ay yüzde 4,75 oranında trafik sigortası primleri zamlanıyordu. Şimdi bu oran düşürülecek ama bu yapılırken bir defaya mahsus olmak üzere seyyanen zam uygulanacak. Edinilen bilgilere göre yüzde 30 civarında bir zam yapılması düşünülüyor. Nihai karar ise Resmi Gazete üzerinden kamuoyuna ilan edilecek.