Moody's'ten Türkiye kararı! Kredi notunu düşürdüler!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Yapılan son dakika açıklamasına göre Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B2 seviyesinden b3 seviyesine düşürdü.
Moody's'ten Türkiye kararı! Kredi notunu düşürdüler!

Türkiye ekonomisinde gidişatın parlak olmaması ile alakalı bir veri daha açıklandı. Uluslararası kredi derecelendirme kurulu olan Moody’s, Türkiye hakkında aldığı yeni kararı duyurdu. Türkiye’nin ekonomik tablosunu değerlendiren Moody’s kredi notunun düşürülmesine karar verdi. Yapılan son dakika duyurusuna göre Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu daha önce B2 olarak açıklamıştı ve bugün yapılan güncelleme ile kredi notu B3 seviyesine düşürüldü.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜLER

Moody’s Türkiye ile alakalı olarak yaptığı açıklamada kredi notunun görünümüne dair de aldığı kararı duyurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kurulu Türkiye’nin kredi notunu “durağan” olarak teyit edip bu çerçevede bir değişikliğe gitmedi.

Türkiye son dönemlerde Uluslararası piyasalarda makul faizlerle dış borç temin edemiyordu. Türkiye’nin risk priminde son günlerde olumlu gelişmeler olsa da normalin üzerinde olan bu rakamdan dolayı normal faizlerle dış borç alınamıyor. Türkiye ancak çok yüksek faizlerle dış borç alabiliyor ve bu durum kredi notuna da yansıdı.

KREDİ NOTU NEDİR, NE İŞE YARAR?

Finansal piyasalarda kredi notu bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesi anlamına gelmektedir. Kredi notunun düşük olması borcun geri ödenmemesi riskini ifade etmektedir. Kredi piyasası çok büyük bir piyasa olduğu için kredi notları tarafların birbirlerini tanımalarına yardımcı olmaktadır. Devletlerin kredi notları borçluluklarını çevirebilme yeteneği anlamına da gelir. Kredi derecelendirme kuruluşları verdikleri notlarla kredi piyasasına yön verirler. Kredi notunun yüksek olması borçlunun borcunu ödeme imkanı olduğu olarak yorumlanmaktadır. Not düştükçe borç da riske girecektir. Kredi verecek olanlar düşük kredi notuna sahip olanlara yüksek faizle, yüksek kredi notuna sahip olanlara ise düşük faizle kredi verirler.