Ödemeler Arttı! 30 Gün İçinde Başvurana 2 Bin 588 TL Ödeme Yapılacak

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmasının artından İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşı, rapor parası gibi pek çok ödeme de zamlandı. 30 gün içerisinden başvuru yapan kişilere 2 bin 588 TL ödeme yapılacak.
Ödemeler Arttı! 30 Gün İçinde Başvurana 2 Bin 588 TL Ödeme Yapılacak

Temmuz ayında yapılan ara zam ile asgari ücretin 6 bin 471 lira, net 5 bin 500 lira olarak belirlenmesinin ardından işsizlik ödeneği, kıdem tazminatı, rapor parası, staj ücreti gibi pek çok kalemde de artışlar meydana geldi. Ortalama 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret, mevzuatta yer alan pek çok düzenleme için de ölçü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle asgari ücret neredeyse tüm vatandaşları ilgilendiriyor. Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından eşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri başta olmak üzere pek çok ödemede değişiklik yapıldı.

EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI 2 BİN 588 TL OLDU

Asgari ücret zammının ardından işsizlik maaşı da değişti. Sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak verilen işsizlik maaşının alt sınırı asgari ücretin %40'ı, üst sınırı da asgari ücretin %80'i olarak hesaplanıyor. Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından en düşük işsizlik maaşı 2 bin 588 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 5 bin 176 lira oldu. Bu rakamlar üzerinden %0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor.

Ödemeler Arttı! 30 Gün İçinde Başvurana 2 Bin 588 TL Ödeme Yapılacak

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELER?

İşsizlik maaşından yararlanabilmek için çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, işten çıkarılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması, son 30 gün içerisinde İŞKUR'a şahsen ya da online olarak başvuru yapılması gerekiyor.

KIDEM TAZMİNATI VE GSS DE ARTTI

Asgari ücret zammı ile artış yaşanan bir diğer kalem de kıdem tazminatı oldu. Çalışana bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı veriliyor. Yeni asgari ücret ile kıdem tazminatı da 6 bin 471 liraya çıktı.

GSS primleri de asgari ücret zammından etkilendi. Hastane ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin %3'üne karşılık gelen 194 lira 13 kuruşun ödenmesi gerekecek. Bu ödeme ile kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Hanedeki kişi başı gelirin 2 bin 157 liradan az olması durumunda ise GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor.