ÖTV ödemeden sıfır otomobil! Seat Arona 422 Bin TL, Dacia Jogger 360 Bin TL!

ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil satın alma hakkı olanlar için Şubat ayı fiyatları belli oldu. SUV model araçlarda ÖTV’siz fiyatlar açıklandı.
ÖTV ödemeden sıfır otomobil! Seat Arona 422 Bin TL, Dacia Jogger 360 Bin TL!

Sıfır kilometre otomobil satın alırken en büyük maliyeti ÖTV oluşturuyor. Araç fiyatlarının üzerine eklenen bu maliyet araç satın alma imkanını direkt olarak etkiliyor. Araç fiyatlarının hemen hemen yarısına gelen bu ÖTV tutarı fiyatların katlanmasına neden oluyor. Devlet tarafından bazı vatandaşlara sıfır kilometre otomobil satın alırken ÖTV ödememe hakkı veriliyor. Bu hakka sahip olanlar araçları hemen hemen yarı fiyatına satın alabiliyorlar.

ÖTV’SİZ OTOMOBİL SATIN ALMA HAKKI KİMLERİN VAR?

ÖTV’siz bir şekilde otomobil satın alma hakkı her vatandaşa verilen bir hak değil. Devlet tarafından bu hak engelli vatandaşlara veriliyor. Ancak onun da belirli kuralları bulunuyor. Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olan vatandaşlar bu imkandan yararlanabiliyorlar. Daha düşük oranda engele sahip vatandaşlara da ÖTV indirimli otomobil satın alma imkanı veriliyor. Onlar için ÖTV hesaplaması daha farklı bir formülle yapılıyor. Ayrıca KDV avantajı da sağlanabiliyor.

ÖTV’SİZ ALINAN OTOMOBİL HEMEN SATILIR MI?

ÖTV ödenmemiş bir şekilde satın alınan otomobilin hemen satılıp satılamayacağı merak ediliyor. Bu araçlar istenildiği zaman satılabilirler. Satışının engellenmesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Ancak çok önemli bir detay kural uygulanıyor. 5 yıldan önce bu otomobiller satılmak istenirse yapılan ÖTV indiriminin karşılığı olan tutarın devlete ödenmesi gerekiyor. Devlet bu imkanı engelli vatandaşlar otomobil alıp ihtiyaçlarını karşılasınlar diye veriyor. Bu işin ticarete dökülmesine ise izin verilmiyor. 5 yıllık süre dolduktan sonra ise herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

ÖTV’siz otomobil satın alma hakkını kullanan bir vatandaş 5 yıl boyunca bu hakkını bir daha kullanamıyor. 5 yıllık süre dolunca hak yeniden veriliyor ve otomobil satın alınabiliyor. Ayrıca ÖTV’li fiyatı dahil olmak üzere 1 Milyon TL’yi aşan otomobiller ÖTV’siz olarak satın alınabiliyor. Bu araçlar kapsam dışında kalıyorlar.

ÖTV’SİZ SIFIR KİLOMETRE OTOMOBİLLERİN ŞUBAT FİYATLARI

ÖTV ödemeden sıfır kilometre otomobil alınması durumunda Şubat ayında şu fiyatlarla karşılaşılacak:

-Dacia Jogger 646 Bin TL'den 360 Bin TL'ye düşüyor
-Fiat Egea Cross Wagon 785 Bin TL'den 437 Bin TL’ye düşüyor
-Seat Arona 760 Bin TL'den 422 Bin TL'ye düşüyor
-Nissan Juke 901 Bin TL'den 500 Bin TL'ye düşüyor
-Citroen C3 Aircross 744 Bin TL'den 414 Bin TL'ye düşüyor