ÖTV'siz sıfır araba fırsatları! Dacia Duster 320 Bin TL, Sandero 270 Bin TL!

Sıfır kilometre otomobil almak isteyen bazı vatandaşlar ÖTV ödemeden araç fiyatlarını yarı yarıya düşürebiliyorlar. ÖTV'siz otomobil sahibi olma hakkı olan vatandaşlar belirli model otomobilleri çok ucuz fiyata satın alabiliyorlar.
ÖTV'siz sıfır araba fırsatları! Dacia Duster 320 Bin TL, Sandero 270 Bin TL!

Türkiye'de otomobil fiyatlarına Şubat ayı zamları yapıldı. 2023 yılının asıl zamları Şubat ayında geldi. Firmalar 2023 model otomobilleri piyasaya sürerken yüklü miktarlarda zamlar açıkladılar. Bu yeni zamlar sıfır kilometre araç almayı oldukça zorlaştırdı. Bunun için talepler ikinci el piyasasına kayıyor. Ancak bazı vatandaşlara devlet tarafından ÖTV ödemeden sıfır kilometre araç satın alma imkanı veriliyor. Bu hakkın kullanılması durumunda neredeyse otomobil fiyatları yarı yarıya ucuzlayabiliyor. 

ÖTV'SİZ SIFIR ARABA ALMA HAKKI KİMLERE VERİLİYOR?

ÖTV her otomobilden alınan yasal bir vergidir. hatta otomobil atışlarından elde edilen ÖTV geliri devletin en önemli gelir kaynaklarından birisidir. Ancak bazı özel durumlarda devlet bu gelirinden vazgeçebiliyor. Bu vazgeçme de yalnızca engelli vatandaşlar için yapılıyor. Engelli vatandaşlar belirli oranda engele sahipseler onlardan sıfır kilometre otomobil alımında ÖTV alınmıyor. Tamamen ÖTV'siz bir şekilde otomobil alınıyor ama onun da bazı koşulları bulunuyor. 

ÖTV'SİZ ALINAN ARACI 5 YIL SATAMAZSINIZ

Uygulanan sistem gereği engelli vatandaşlara ÖTV'siz otomobil satın alma hakkı veriliyor. Ancak bu durumun bir suistimale konu olmaması için bazı kısıtlamalar getiriliyor. 5 yıl boyunca bu araçların satışı kısıtlanıyor. Her ne sebeple olursa olsun satışlar engelleniyor. Tek bir yolla bu araçlar 5 yıllık süre dolmadan satılabiliyor. Ödenmeyen ÖTV devlete ödenirse o zaman satışına izin veriliyor. 5 yıllık süre dolduğunda ise istenildiği gibi satılabiliyor. Bir engelli vatandaşın ÖTV'siz otomobil satın alma hakkı 5 yılda bir olarak uygulanıyor. 

1 MİLYON TL'DEN YÜKSEK OLMAMALI!

ÖTV ödenmeden bir otomobil satın alınacaksa bir fiyat sınırlaması da uygulanıyor. Bu araçlar ÖTV ve tüm vergiler dahil olarak fiyatı 1 Milyon TL'yi aşmamalıdır. Eğer bu tutardan yüksek bir fiyata sahipse o otomobil ÖTV'siz satın alınamıyor. O durumda daha ucuz fiyatlı otomobillerin seçilmesi gerekiyor. Bu üst sınır herhangi bir şekilde esnetilemiyor ve her yıl bir defa olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenip ilan ediliyor. 

ÖTV'SİZ OTOMOBİL FİYATLARI ŞUBAT 2023

Hyundai Bayon model sıfır kilometre araç 519 Bin TL’ye satılıyor. Bu araç ÖTV’siz satın alınmak istenirse fiyat 350 Bin TL’ye düşüyor.

Sıfır kilometresi 710 Bin TL’ye satılan Hyundai Kona ise 390 Bin TL ödenerek satın alınabiliyor.

Dacia Duster için ise 550 Bin TL’lik Şubat fiyatı açıklandı. Bu otomobil ÖTV’siz 320 Bin TL’ye satın alınabiliyor.

474 Bin TL’ye satılan Dacia Sandero Stepway ise ÖTV’siz olarak 270 Bin TL’ye satın alınabiliyor.