Özgür Demirtaş faiz indirimlerinin sonuçlarını rakamlarla açıkladı!

Türkiye’nin ünlü ekonomistlerinden Prof. Dr. Özgür Demirtaş faiz ile alakalı olarak yayınladığı video ile sosyal medyanın gündemine oturdu. “Faiz Yalanı” ile paylaşılan videoda Özgür Demirtaş faiz indiriminin aslında ne anlama geldiğini rakamlarla açıkladı.
Özgür Demirtaş faiz indirimlerinin sonuçlarını rakamlarla açıkladı!

Ekonomi alanında yaptığı açıklamalarla büyük ses getiren ünlü ekonomistlerden olan Prof. Dr. Özgür Demirtaş yeni bir açıklama ile sosyal medyanın gündemine oturdu. Merkez Bankası’nın faiz indirimi yaptığı gün yayınlanan videoda Özgür Demirtaş faiz indiriminin ne anlama geldiğini, bu faiz indirimlerinin ekonomiye nasıl yansıdığını rakamlarla açıkladı.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ'TAN FAİZ AÇIKLAMASI

Yüksek faizi kesinlikle karşı olduğunu belirterek söze başlayan Özgür Demirtaş, “Öncelikle daha konuya geçmeden yüksek faize karşı olduğumu açıklayayım. Kim yüksek faiz ister ki ben isteyeyim. Bankaya gittiğimde herkes gibi bende faizsiz kredi kullanmak isterim. Ancak bir faiz gerçeği varsa bunu doğru bir şekilde izah edip yalanları bertaraf etmeliyiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda Nas suresini dile getirmesine atıf yapan Özgür Demirtaş, “Yoruma girmeden sadece matematiksel gerçekleri tane tane anlatacağım. Türkiye’de vatandaşlarımızın finansal okur yazarlığı biraz düşük olunca her yalana itibar edebiliyorlar. Onların da anlayacağı şekilde açıklayacağım. Sözlerimin sonuna herkes faiz gerçeklerinin ne olduğunu görecek.” dedi.

POLİTİKA FAİZİNİN NE OLDUĞUNU AÇIKLADI!

Merkez Bankası’nın politika faizinin ne olduğunu açıklayan Özgür Demirtaş, “Merkez Bankası’nın politika faizinin vatandaşlarla herhangi bir alakası yok. Bu faiz direkt olarak bankaları ilgilendiriyor. Parayı dünyada merkez bankaları basıyor ve bankalara bu parayı verirken de bir faiz uyguluyor, uygulamak zorunda. İşte bu faiz Merkez Bankası’nın politika faizidir. Yoksa sizin veya benim bankalardan gidip kredi çekerken bize uygulanan faiz değildir. Onlar bambaşka meseleler.” ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN SONUÇLARINI AÇIKLADI!

Tarihleriyle faizleri karşılaştıran Özgür Demirtaş, “1 Eylül 2021’deki faizleri bir hatırlayalım. Merkez Bankası’nın politika faizi o zaman yüzde 19, bireysel kredilerde uygulanan faiz yüzde 18 – 20 arası, ticari kredilerde uygulanan faiz yüzde 20, devletin TL faizi yüzde 17 ve devletin dolar faizi yüzde 6’ydı. Bu rakamlar bugün ne oldu? Hani Merkez Bankası faiz indirimi yapıyor ya onun sonucuna bakalım. Ağustos 2022 rakamlarına göre Merkez Bankası politika faizini yüzde 13’e düşürdü. Peki diğer faizler de düştü mü? Bugün bireysel kredi faizleri yüzde 26 – 28 aralığında, ticari kredilerin faizleri yüzde 35 – 40 olmuş, devletin TL faizi yüzde 23’e ve devletin verdiği dolar faizi de yüzde 11’e çıkmış.” dedi.

Özgür Demirtaş faiz indirimlerinin sonuçlarını rakamlarla açıkladı!

Faiz meselesinde tepkisini gösteren Özgür Demirtaş, “İşte rakamlar arttı. Politika faizini indirmekle faizleri indirmiş olmazsınız. İşte tablo ortada. Hani nerede Nas? İndirsenize faizleri, düşürün kredi faizlerini? Piyasa faizi piyasanın koşullarına göre belirlenir. Eğer bir ülkede yapısal reformlar yapılıyorsa, eğitim kalitesi arttıysa, yüksek teknoloji ürünleri üretilip ihracat artırılmışsa, cari açık azaldıysa, adalet ve hukuk şeffafladıysa o ülkeye dışarıdan yatırım gelmeye başlar ve piyasa faizleri de düşer. Demekki politika faizini indirmek piyasa faizlerini indirmek anlamına gelmiyormuş.” şeklinde konuştu.