Patronlardan asgari ücret açıklaması! Bu zam rakamı çok konuşulacak!

Asgari ücret zammı tartışmaları devam ederken patronlardan dikkat çeken bir çıkış geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe asgari ücretin en fazla 300-400 dolar seviyesinde olması gerektiğini söyledi.
Patronlardan asgari ücret açıklaması! Bu zam rakamı çok konuşulacak!

Türkiye’de temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak. Bu zammın belirlenebilmesi için kısa bir süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın resmi adımı atması bekleniyor. Asgari ücret ile alakalı olarak taraflardan da açıklamalar gelmeye başladı. Asgari ücret zammına dair Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe bir açıklamada bulundu.

PATRONLARDAN 400 DOLAR ÖNERİSİ!

Asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini belirten Mustafa Gültepe, “Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar seviyesini koruyabilmeliyiz. Bu işveren için gayet makul olur. Bunun üstü ise işveren açısından yüktür.” dedi.

Asgari ücrette 500 dolar sınırı çizen eski Bakan Vedat Bilgin’in sözlerini değerlendiren Mustafa Gültepe, “Asgari ücrete eğer 500 dolar vereceksek sürdürülebilir noktada kalmamız için özel çalışmalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde sanayi bunu kaldırabilecek pozisyonda değil. Geçmiş döneme baktığımızda dolar bazında 300-350 dolar arasında olmuş. Son 15 yılda bu seviyede bir asgari ücret belirlenmiş. 500 dolar yaparsanız firmaların rekabetçiliğini sürdürebilmeleri için teşvikler verilmesi gerekir. SSK primleri, KDV, kurumlar vergisi üzerinde teşvikler verilebilir. Eğer asgari ücreti 500 dolar yapacaksanız ihracatçıyı da korumalısınız. Bunu yapamazsanız büyümeyi değil küçülmeyi konuşuruz.” ifadelerini kullandı.

94 TL ZAM İSTEĞİ!

Bugünün dolar kuru ile hesaplandığında 8.506 TL olan asgari ücretin dolar karşılığı 395 dolara denk geliyor. Önerilen 400 doların asgari ücret olarak belirlenmesi durumunda asgari ücretin 8.600 TL olması gerekiyor. Patronların asgari ücret zammı için 94 TL’lik bir zam rakamını ifade etmesi oldukça ilginç bulundu. Asgari ücretin 500 dolar olması durumunda ise 10.750 TL rakamına ulaşılıyor.

PAZARLIKLAR KIRAN KIRANA GEÇECEK!

Patronların asgari ücret zammı için çıtayı oldukça düşürmesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda pazarlıkların çok çetin geçeceğini gösteriyor. Devletten asgari ücret zammı için ek teşvikler isteyen patronlara bu imkanların verilip verilmeyeceği bilinmiyor. Ancak ilerleyen günlerde işverenleri temsilen TİSK üyelerinin, işçileri temsilen de Türk-İş üyelerinin açıklamaları sık sık kamuoyunda yer alacak.