Patronlardan asgari ücret için Temmuz zammı teklifi!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak çok önemli bir açıklama geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç asgari ücret zammına dair rakam vererek açıklama yaptı.
Patronlardan asgari ücret için Temmuz zammı teklifi!

Asgari ücrete yapılacak olan zamma dair taraflardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Asgari ücret zammı için işveren tarafından yer alan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç açıklama yaptı. Patronlardan bugüne kadar gelen en net açıklamayı yapan Şekip Avdagiç asgari ücrete ne kadar zam yapılması gerektiğini de söyledi.

TL BAZINDA ZAM YAPILMALI!

Asgari ücret zammı belirlenirken TL üzerinden hesaplama yapılması gerektiğini söyleyen Şekip Avdagiç, “Türkiye’de asgari ücrete zam yapılacaksa bu güncelleme TL bazında yapılmalıdır. Türkiye’deki istatistikler, rakamlar dikkate alınarak bu yeni rakam tespit edilmelidir. Yabancı para birimine bağlı olarak asgari ücret güncellemesi yapmak çok sakıncalıdır. Bunun kesinlikle doğru olmadığına inanıyorum.” dedi.

ENFLASYON KADAR ZAM!

Asgari ücret zammının ne kadar olması gerektiğini de söyleyen Şekip Avdagiç, “Asgari ücrete Temmuz ayının başından itibaren geçerli olacak bir güncelleme yapılacak. Bu yapılırken 2023 yılının ilk 6 aylık TÜFE oranı esas alınarak yapılmalıdır. Bunun gayet makul olacağını öngörüyoruz. Buna bağlı olarak mutlaka vergi dilimleri de gözden geçirilmelidir. Çalışanlar üzerinde ilave vergi yükü oluşmaması gerekir. Tüm vergi dilimleri asgari ücrete yapılacak zamma paralel olarak güncellenmelidir.” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 16 ZAM TEKLİFİ!

İTO Başkanı Şekip Avdagiç’in ortaya koyduğu 2023 yılının ilk 6 ayındaki enflasyon oranı kadar asgari ücret zammı kriterinin hesaplaması yapıldı. Buna göre yılın ilk 5 ayında yüzde 15,26 oranında enflasyon rakamı çıktı. Bedava doğalgazdan dolayı Mayıs ayı enflasyon rakamı yüzde 0,04 olmuştu. Benzer bir oranın Haziran enflasyonunda da oluşması bekleniyor. Ekonomistlere göre yılın ilk 6 aylık enflasyonu en fazla yüzde 16 oranında olacak.

YENİ ASGARİ ÜCRET 9.866 TL OLSUN ÖNERİSİ!

Asgari ücret zammı için kriterini açıklayan Şekip Avdagiç’in çizdiği tabloya göre yapılacak zam oranı yüzde 16 olması gerekiyor. Şu anda net asgari ücret 8.506 TL olarak ödenirken yüzde 16 zam yapılması halinde bu rakam 9.866 TL’ye yükselecek. Asgari ücrette 1.360 TL’lik artışı makul gören patronların bu tavrının Asgari Ücret tespit Komisyonu’nda ne şekilde karşılanacağı merakla bekleniyor.