Pazarlık masası kızıştı, TÜRKİŞ açıklama yapacak! İşverenlerin asgari ücret zam teklifi dışarı sızdı

Asgari ücrete 2023 yılında yapılacak zam için bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. TÜRKİŞ adına işçileri temsil eden Pevrul Kavlak bugüne kadar alışılmadık şekilde tüm detayları kamuoyuna açıklayacaklarını ilan etti.
Pazarlık masası kızıştı, TÜRKİŞ açıklama yapacak! İşverenlerin asgari ücret zam teklifi dışarı sızdı

Asgari ücret Tespit Komisyonu 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücreti belirleyebilmek için bugün Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ilk toplantıyı yaptı. 15 kişiden oluşan komisyonda işçileri 5 üye ile TÜRKİŞ, işverenleri de 5 üye ile TİSK temsil etti. Çalışma Bakanlığı’ndan da komisyonda 5 üye bulunuyor. Yapılan ilk toplantıdan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre taraflar talep ettikleri zam miktarını direkt olarak ortaya koydular.

TÜRKİŞ AÇIKLAMA YAPACAK!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu geçtiğimiz yıllarda asgari ücret zammı pazarlıkları için 4 toplantı yapar ve taraflar bu pazarlıklara dair detayları kamuoyu ile paylaşmazdılar. Bu yıl ise alışılmamış bazı uygulamalar yapılmaya başlandı. TÜRKİŞ Başkanı Ergün Atalay daha komisyon başlamadan kırmızı çizgilerinin 7.785 TL olduğunu açıklayarak elini açık etti. Yaşanan bir enteresan gelişme de işçileri TÜRKİŞ adına temsil eden Pevril Kavruk’un yaptığı açıklama oldu.

Asgari ücret pazarlıklarına dair bir açıklama yapan Pevril Kavruk, “4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı iyi geçti diyebilirim. Burada konuştuğumuz konuları TÜRKİŞ Yönetim Kurulu’nda değerlendireceğiz. Kapsamlı bir açıklamayı da bu değerlendirmeden sonra yapacağız. Yarın tüm merak edilenleri tek tek kamuoyu ile paylaşmış olacağız.” dedi.

İŞVERENİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak kamuoyunda 8.500 TL rakamları konuşulsa da bu rakamın komisyonda oldukça zor olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Resmi olmayan bilgilere göre asgari ücret zammı için işverenler 6 aylık TÜFE oranında yapılacak artışa yüzde 15 de refah payı eklenmesini teklif ettiler. Bu da yaklaşık yüzde 30 ile yüzde 35 arasında bir zamma karşılık geliyor. İşverenlerin çıkabilecekleri asgari ücretin 7.425 TL olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan dışarıya sızdı. Ancak bu konuda resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN ANKET SONUÇLARI!

Çalışma Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 81 ilinde yapılan asgari ücret anketinin sonuçları Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda açıklandı. Buna göre işçilerin asgari ücret beklentisi 7.050 TL, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7.536 TL ve kamuoyunun asgari ücret beklentisi ise 7.845 TL oldu. Bu beklentiler önemli bir veri olsalar da pazarlıklarda çok da etkili olmayacaklar.