Pazarlık masasında iki zam formülü var! İşçi ve işveren asgari ücrette bu rakamda anlaşacak!

Asgari ücrete yapılacak zam için mesai bu hafta başlıyor. Çarşamba günü toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda iki farklı zam hesaplamasının masada olduğu bildirildi.
Pazarlık masasında iki zam formülü var! İşçi ve işveren asgari ücrette bu rakamda anlaşacak!

Asgari ücret zammını milyonlar heyecanla beklerken 2023 yılının asgari ücretini tespit etmek için çalışmalar bu hafta resmen başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Çarşamba günü saat 14:00’da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayacak. Yapılacak ilk toplantıda asgari ücret için Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı anketlerin sonuçları gündeme gelecek.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI VATANDAŞIN NABZINI TUTTU

Çalışma Bakanlığı asgari ücret konusunda toplumun beklentilerini ölçmek için hem işverenlerle hem de işçilerle bir anket çalışması yaptı. Bu anket çalışmasında asgari ücret için kamuoyunun beklentileri ortaya çıktı. Bu sonuçlar henüz resmen açıklanmadı. Ancak elde edilen bilgilere göre asgari ücret için en düşük 8.500 TL rakamı ortaya çıktığı bildirildi. Bu rakam üzerinde pazarlıkların şekilleneceği bildirildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İKİ FORMÜL VAR!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda zam pazarlıklarının kıyasıya yapılması beklenirken iki formül üzerinde duruluyor. Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. İşverenler yapılacak olan zamdan bu yüzde 30’luk kısmın çıkarılmasını istiyorlar. İşçi tarafı ise enflasyon üzerinden asgari ücret zammı hesaplaması yapılmasını talep ediyor. Yıl sonu enflasyon beklentileri yüzde 65 ile yüzde 70 arasında olurken bu yüzde 30’luk kısmın çıkarılması durumunda asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İşçi tarafının talebi ise asgari ücret zam hesaplamasında direkt olarak enflasyon rakamının uygulanması şeklinde oldu. Bu durumda da yüzde 70 zam talebi bulunuyor. Ancak uzun yıllardır asgari ücret pazarlıklarında işçilerin taleplerinin karşılanmadığı aksine bu taleplerden daha düşük rakamlarla işçi temsilcilerinin ikna edildikleri biliniyor. Bundan dolayı yüzde 40 oranında asgari ücret zammı daha güçlü ihtimal olarak ön plana çıkıyor.

YÜZDE 10 REFAH PAYI!

Asgari ücrete dair yapılacak pazarlıklarda enflasyonun yanında ek olarak da yüzde 10 refah payı eklenmesinin planlandığı bildirildi. Özellikle seçim yılında tüm maaşlara fazladan zamlar yapılması beklenirken bu imkandan asgari ücretlilerin mahrum bırakılması ihtimaller arasında yer almıyor. Bundan dolayı yüzde 40’lık zamma yüzde 10 da refah payı eklenmesiyle yüzde 50’lik bir asgari ücret zammı planları yapılıyor. Yüzde 50 zam ile asgari ücretin 8.250 TL’ye çıkarılması masadaki en güçlü seçenek olarak duruyor.