Petrol fiyatları tırmanışa geçti! Benzin ve motorin için zam kararı mı alınacak?

Akaryakıt fiyatlarına düşen petrol fiyatları gerekçesiyle çeşitli miktarlarda indirimler yapılmıştı. Şimdi ise şartlar tamamen değişti. Benzin ve motorin fiyatlarına zam var mı?
Petrol fiyatları tırmanışa geçti! Benzin ve motorin için zam kararı mı alınacak?

Türkiye’de araç sahipleri son dönemlerde oldukça güzel haberler aldılar. Hem motorin hem de benzin fiyatlarında çeşitli miktarlarda indirimler yapıldı ve bu yapılan indirimler de pompa fiyatlarına yansıtıldı. Ancak küresel petrol piyasasının koşulları tamamen değişti. Buna bağlı olarak akaryakıt maliyetlerini etkileyen yeni gelişmeler yaşanıyor.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ!

Küresel petrol piyasalarında bir süre etkili olan fiyat düşüşleri yerini tam tersi olan fiyat yükselişlerine bıraktı. Petrol fiyatlarında düşüşlerin devam etmesi beklenirken bir anda fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Brent petrolün varıl fiyatının 80 doların aşağısına sarkması beklenirken brent petrol 88 doları gördü. Bu durum da Türkiye akaryakıt piyasası için maliyet artışı anlamına geliyor.

DOLAR KURU AKARYAKIT ZAMMINA ZEMİN HAZIRLIYOR

Dolar kurundaki gelişmeler de akaryakıt için yapılacak olası bir zammı destekleyecek nitelikte oluyor. Akaryakıt maliyetlerinin tüm hesaplamaları dolar kuru üzerinden yapılıyor. Dolar kuru 18,64 TL’den fiyatlanınca muhtemel akaryakıt zammı için buradan negatif bir etki bırakıyor. Akaryakıt fiyatlarında dolar kurundaki fiyat hareketleri belirleyici bir vazife görüyor.

BENZİN VE MOTORİN İÇİN ZAM VAR MI?

Benzin ve motorin fiyatlarına yeni zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oluyor. Şu ana kadar yapılan açıklamalar ve gelen kulis bilgilerine göre alınan herhangi bir zam kararı bulunmuyor. Ne benzin için ne de motorin için zamma gerek görülen bir pozisyon ortaya çıkmadı. Ancak yarın gün içerisinde fiyatlamaların takip edileceği ve maliyet artışlarının miktarına göre benzin ve motorin fiyatlarına dair zam kararı alınabileceği bildirildi.

Güncel fiyatlara göre şu anda İstanbul’da motorinin litresi 22,50 TL’den, benzinin litresi 20,17 TL’den satılıyor. Diğer şehirlerde akaryakıt fiyatlarında bazı farklılıklar olabiliyor.