SGK 10 yıl çalışanı emekli ediyor! 1800 günü olana 7.500 TL emekli maaşı!

Erken emeklilik imkanlarını araştıranlar 1800 gün prim ödeyerek nasıl emekli olunabileceğini araştırıyorlar. SGK 10 yıl çalışmaya emeklilik hakkı veriyor mu? 1800 günle nasıl emekli olunur?
SGK 10 yıl çalışanı emekli ediyor! 1800 günü olana 7.500 TL emekli maaşı!

SGK mevzuatında erken emeklilik koşulları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Normalde emeklilik koşulları Türkiye'de biraz ağır şartlarda olabiliyor. Bazı özel durumlarda ise erken yaşta ve çok daha düşük prim gün sayısı ile emekli olmanın imkanı bulunuyor. Ancak bu özel durumların gerçekleşmesi gerekiyor. Peki 1800 gün ile nasıl emekli olunabilir? 

EMEKLİ OLMAK İÇİN 7200 GÜN LAZIM!

Türkiye'de EYT kapsamında olan vatandaşlar hariç emekli olmak için 7200 prim günü toplanması gerekiyor. SSK'lılar bu koşulla emekli olabiliyor. Bağkur'da ise sistem değişiyor. Bağkur'lu erkekler 9000 prim günü emekli olabiliyorlar. Ancak yeni bir düzenleme yapılacağı açıklanmıştı. Bu düzenleme Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından yapılacağı bildirildi. Bu gerçekleştiğinde Bağkur'luların emekli olmaları için toplamaları gereken prim gün sayısı 7200'e düşürülecek. 

1800 GÜN İLE EMEKLİLİK NASIL OLUR?

SGK'nın sisteminde özel bir durumu olan sigortalılara 1800 prim günü ile emekli olma hakkı veriliyor. Bu kişiler herhangi bir yaş şartına da tabi olmuyorlar. Emekli olabilmek için ise ilgili sigortalının çalışmaya başladıktan sonra iş gücü kaybı yaşaması gerekiyor. Bu iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzerindeyse ilgili sigortalıya emekli olması için hak veriliyor. 

İş gücü kaybı için belirlenen sınırın üzerinde olup olmadığını ise SGK'nın belirlediği bir heyet tarafından raporlanması gerekiyor. İlgili sağlık kurulu raporunu alan sigortalının iş gücü kaybının tespit edilmesi durumunda ise bazı koşullarda erken emeklilik gündeme geliyor. 

Malulen emekli olma hakkı elde eden sigortalılardan 10 yıl sigortalılık süresi şartı aranıyor. Bu şartın yerine getirilmiş olması durumunda 1800 prim günü toplamış ise emekli olmasına imkan sağlanıyor. Tüm bu koşulları yerine getirenler malulen emekliliğe ayrılırken herhangi bir yaş şartına da bağlı olmuyorlar. Malulen emekli olmak için sigorta başlangıç tarihinin de herhangi bir önemi bulunmuyor. Malulen emeklilik hakkı 2008 öncesi veya sonrası sigortalı olanlara veriliyor. 

Malulen emekli olma hakkı elde edenler emekli olmaları durumunda en az 7.500 TL maaşa bağlanıyorlar. Sigorta primlerinin hangi seviyeden ödendiğine dair detaylara göre daha yüksek bir tutarda emekli maaşı almak mümkün olabiliyor.