SGK hesaplaması ortaya çıktı! EYT'lilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belli oldu!

EYT ile emekli olacak vatandaşların alacakları emekli maaşlarına dair hesaplamalar yapılarak ortalama maaşlar çıkarıldı. EYT’liler ne kadar emekli maaşı alacaklar.
SGK hesaplaması ortaya çıktı! EYT'lilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belli oldu!

EYT düzenlemesine dair kanun teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklif Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak ve orada da kabul edilmesinin ardından yasalaşacak. Kanun teklifi üzerine çok sayıda tartışmalar yaşanırken EYT’lilerin emekli olmaları durumunda alacakları maaşlar da SGK tarafından hesaplandı. EYT’lilerin çok önemli bir kısmı asgari ücretin altında maaşlarla hayat mücadelesi vermeye başlayacaklar.

2023’TE EMEKLİ OLACAKLARIN TAHMİNİ SAYISI

SGK tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna EYT’lilerin emekliliklerine dair geniş bir sunum yapıldı. Bu sunumda 2023 yılında EYT düzenlemesi ile emekli olacakların sigorta kollarına göre tahmini dağılımı da yer aldı. SGK .alışmasına göre 1 Milyon 661 Bin 601 SSK’lı, 88 Bin 626 Bağkur’lu ve 124.037 Emekli Sandığı’ndan memur yıl içerisinde emekli olacak. EYT düzenlemesinin yapılmasıyla beraber emeklilik hakkı kazanacak memurların sayısının 496 Bin 151 kişi olacağı açıklanırken bunların en fazla yüzde 25’inin bu yıl içerisinde emekli olmayı isteyebileceklerinin tahmin edildiği bildirildi.

ORTALAMA MAAŞLAR BELLİ OLDU!

EYT’lilerin emekli maaşlarına yönelik tartışmalar hız kesmezken SGK’dan ilk defa resmi veri geldi. EYT ile emekli olacakların emekli maaşları için diğer emeklilerden farklı bir maaş hesaplaması yapılmayacak. Ancak 2023 yılında emekli olacakların 2022 yılında emekli olacaklara göre yüzde 13 oranında bir kayıp yaşayacağı biliniyor. Bunun EYT’li olup olmamakla bir alakası bulunmuyor. Bu fark 2022’deki yüksek enflasyon ile yüksek emekli maaş zamlarından kaynaklanıyor.

EYT’de emekli olacak olan SSK’lıların ortalama maaşlarının 7.113 TL olacağı açıklandı. Aynı şekilde Bağkur’luların ortalama maaşlarının ise 5.867 RL olacağının hesaplandığı bildirildi. Emekli Sandığı’ndan emekli olacak olan memurların ortalama maaşlarının ise 12.415 TL olacağına dair hesaplama bizzat SGK tarafından yapıldı. Memurların prime esas kazançları asgari ücretin üzerinde olduğu için emekli maaşları da yüksek oluyor. Ancak SSK ve Bağkur’da bu imkana sahip çalışan sayısı oldukça az olduğu biliniyor. Özellikle Bağkur’luların bir kısmının emekli maaşının en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL’nin altında kalacağı ama devlet desteği ile maaşların 5.500 TL olarak ödeneceği belirtildi.