SGK Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! EYT'de ilk maaş Haziran ayına kaldı

Deprem nedeni ile meclise verilen ara uzatılırken ne yazık ki milyonlarca kişinin beklediği EYT yasası için de süre uzatıldı. Deprem sonrası EYT ne zaman meclise gelecek, yasalaşacak, EYT'de ilk maaş ne zaman sorularına yanıt geldi.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! EYT'de ilk maaş Haziran ayına kaldı

SGK Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! EYT'de ilk maaş Haziran ayına kaldı - Meclise sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile milyonlarca EYT'li için yaş şartı kaldırılırken hemen emeklilik hakkının verileceği karara bağlanmıştı. 

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde işe giren kişileri kapsayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ile beraber bu kişilerde aranan yaş şartı kaldırılacaktı. Bu sayede ilk etapta 2,5 milyon kişinin hemen 5 milyon kişinin ise kademeli olarak emeklilik hakkı elde edeceği ifade edilmişti. Söz konusu kanun teklifi AK Parti tarafından hazırlanırken TBMM Plan Bütçe Komisyonu tarafından onaylanmış ve meclis gündemine alınmak üzere sevk edilmişti. 

EYT'DE SON DURUM NE?

EYT'nin meclise gelmesi beklenen 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Türkiye büyük bir depremle sarsılmış ve ne yazık ki Kahramanmaraş'ın yanı sıra 10 ilde daha büyük bir yıkıma sebebiyet vermişti. Depremin yaşandığı Kahramanmaraş ili başta olmak üzere Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman'da büyük bir yıkım yaşanmıştı. 

 Deprem felaketi nedeni ile meclisin çalışmalarına ara verilirken AK Parti kurmayları da deprem nedeni ile acil kodu ile toplanma kararı almıştı. Yapılan açıklamada "Depremin yaralarının sarılması için EYT'nin bir süreliğine ertelenmesine yönelik öneriler var. Bazı arkadaşlarımız 3 ay, bazıları 2 yıl bekletilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak ağırlık görüş EYT'nin planlandığı şekilde yasalaştırılması yönünde" denilerek fikir birliğine varılmıştı. 

 DEPREM SONRASI MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile "Milletvekillerimizin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle siyasi partilerimizin mutabakatı ile TBMM çalışmalarına 28 Şubat 2023 tarihine kadar ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Geçmiş olsun Türkiyem" diyerek yeni meclis açılış tarihini 28 Şubat 2023 olarak ilan etti. 

EYT NE ZAMAN YENİDEN MECLİSE GELİR, HANGİ TARİHTE YASALAŞACAK, EYT'LİLER İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAK?

Meclisin açılış tarihinin değişmesi üzerine SGK uzmanı Özgür Erdursun yaptığı açıklamasında "EYT Mart, Emeklilik başlangıcı Nisan, ilk aylığın alınacağı tarih Mayıs-Haziran ayına kaldı" diyerek EYT'lilerin ilk maaşını Mayıs ya da Haziran ayında alabileceklerini dile getirdi.