SGK'dan EYT ve emekli maaş zammı açıklamaları!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir son dakika açıklaması yaparak emekli maaşlarına dair bazı iddialara yanıt verdi. SGK ayrıca EYT’lilerin emekli maaş hesaplamalarına dair net bilgilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
SGK'dan EYT ve emekli maaş zammı açıklamaları!

Emeklilerin maaşlarına düşük oranlarda zam uygulandığına dair iddialar kamuoyunda çokça dillendirilmeye başlanınca SGK bir açıklama yaparak konuya dair kamuoyunu bilgilendirdi. Emekli maaşlarının yüzde 30’dan daha düşük bir oranla artırılmadığını açıklayan SGK hesaplamalarda herhangi bir haksızlık yapılmadığını duyurarak iddiaları yalandı.

EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMASI

SGK tarafından emekli maaşlarına dair bir yazılı açıklama yapılarak, “Sigortalıların emekli aylıkları hizmet sürelerinin yer aldığı dönemlerde geçerli olan aylık bağlama sistemlerinde belirlenen kurallara göre ve aylık talep yılı esas alınarak hesaplanmaktadır. Sigortalının gün ve kazançlarında bir değişiklik olmasa bile her yılın TÜFE, gelişme hızı, aylık artışı verileri farklı olmaktadır. Bu da emekli maaşları arasında değişikliğe neden olabilmektedir.” denildi.

YÜZDE 30 ZAM UYGULANMIŞTIR

Maaşlara yüzde 30 zam yapıldığını duyuran SGK yaptığı açıklamada, “2023 yılı öncesinde bağlanan maaşlar da dahil olmak üzere 2023 yılında emeklilik talebinde bulunanların emekli maaşlarına yüzde 30 oranında zam uygulanmıştır. Aylık hesaplama sisteminde de herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Tüm emeklilerin maaşları mevcut yasal mevzuata uygun bir şekilde kurallar çerçevesinde hesaplanmaktadır.” bilgilendirmesi yapıldı.

EYT'LİLERİN MAAŞLARI FARKLI HESAPLANMAYACAK

SGK’nın EYT’lilerin maaş hesaplamalarına dair de bilgilendirme yaptığı açıklamasında, “EYT kapsamında emekli olacak sigortalıların emekli maaşları farklı bir hesaplama yöntemiyle hesaplanmayacaktır. Tüm emeklilerin maaş hesaplamaları nasıl yapılıyorsa EYT’liler için de aynı kurallar uygulanacaktır. EYT’liler emekli olduklarında hem TÜFE’den hem de refah payından doğan maaş artışları dikkate alınıp aylıkları ödenecektir.” ifadelerine yer verildi.

5.500 TL ALTINDA EMEKLİ MAAŞI ÖDENMİYOR

Emeklilere düşük maaş ödendiği yönündeki iddianın doğru olmadığı kesin bir dille reddeden SGK, “Yapılan son yasal düzenleme ile en düşük emekli maaşı dosya bazında 5.500 TL’ye yükseltilmiştir. Bu doğrultuda 5.500 TL’nin altında emekli maaşı ödemesi yapıldığı şeklindeki iddialar gerçek değildir.” şeklinde duyurdu.