SGK'dan son dakika EYT ve emeklilik başvurusu açıklaması!

Deprem nedeni ile görüşmeleri ertelenen EYT yasası dün yapılan TBMM oturumu ile onaylanarak yasalaşmıştı. SGK son dakika EYT ve emeklilik başvurusu yaptı.
SGK'dan son dakika EYT ve emeklilik başvurusu açıklaması!

SGK'dan son dakika EYT ve emeklilik başvurusu açıklaması! 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile Türkiye'de çalışanlar için uygulanan emeklilik şartları değiştirilmiş ve emekli olmak isteyen kişilere yaş şartı uygulaması da getirilmişti. 

Bu şart nedeni ile emeklilik için gün sayan milyonlarca kişi yaş şartı engeline takılmış ve emeklilik hakkını kaybetmişti. Bu kişiler Emeklilikte Yaşa Takılanlar adı altında bir dernek kurmuş ve emekli olmak adına yasal mücadele başlatmıştı. Uzun yıllar içerisinde pek çok kişi yaş şartını doldurarak emeklilik hakkını kazansa da yine de 5 milyon kişinin mücadelesi devam etmişti. 

SGK'DAN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI GELDİ! 

Seçim öncesi AK Parti tarafından yapılan son dakika açıklaması ile EYT hakkında yasal düzenleme için çalışmaların başladığı duyurulmuştu. 2022 yılında yapılan açıklama ile EYT yasası hazırlanmaya başlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaş şartı olmadan teklifi hazırlayacaklarını ilan etmişti. Yürütülen uzun çalışmalar sonucunda dün mecliste yapılan son oturum ile EYT kanun teklifi yasalaştı. 

 Kanun teklifinin meclisten geçmesinin ardından ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin hemen emeklilik hakkı elde ettiği belirtilirken SGK konu hakkında son dakika açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada "8.9.1999 öncesi ilk defa sigortalı olanların emekli aylığına hak kazanmasında yaş şartını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Söz konusu kanun henüz Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmediği halde çok sayıda vatandaşımız gerek e-Devlet gerekse doğrudan başvuru yolu ile Kurumumuzdan aylık talebinde bulunmaktadır.

Konuya ilişkin kanun Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmeden yapılan bu taleplere istinaden Kurumumuzca aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir. Tüm süreçler tamamlanıp Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra Kurumumuzdan aylık talebinde bulunulması halinde aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacaktır" ifadelerine yer verilerek henüz başvuru işlemlerinin başlamadığı ifade edildi.