SGK'dan yeni karar! Maaşlara 6.000 TL ekleme yapılacak!

EYT düzenlemesinin ardından yoğun şekilde emeklilik başvurusu yapılmaya başlanınca bazı ek uygulamaların devreye sokulması zorunluluk oldu. Buna göre maaşlara 6.000 TL ekleme yapılacak formül devreye giriyor.
SGK'dan yeni karar! Maaşlara 6.000 TL ekleme yapılacak!

Türkiye’de emeklilikte yaşa takıldıkları için emekli olamayanlar için çok önemli bir hak teslimi yapıldı. TBMM’de yasalaşan ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasal düzenlemenin ardından EYT’liler için emeklilik yolu açıldı. Prim şartını ve sigortalılık süresi koşulunu sağlayan EYT’lilerin tamamına emekli olma hakkı verilirken onlar için yaş şartı kaldırıldı. Bu yasal düzenleme 2 milyon 250 bin kişi için emeklilik hakkı getirdi.

SGK’YA BAŞVURU PATLAMASI YAŞANDI!

Emekli olabilmek için SGK’ya EYT’lilerin yoğun bir şekilde başvuru yaptıkları biliniyor. Açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye genelinde 81 ilde Mart ayı içerisinde yaklaşık 1,5 milyon vatandaş emeklilik başvurusunda bulundu. Hala başvurular alınmaya devam edilirken 31 Mart’ın son saatlerine kadar bu yoğunluğun devam etmesi bekleniyor.

MAAŞI BAĞLANANLARIN SAYISI ÇOK AZ!

EYT’den emeklilik başvurularını SGK’ya yapanların sayısı oldukça fazla ama bu başvuruların sonuçlandırılarak maaş bağlananların oranı oldukça düşük kalıyor. Sadece şu anda başvuru yapanların yüzde 10’u ile 15’inin işlemleri tamamlanabildi. Sürecin hızlandırılması için ise ek bir uygulamaya geçiş yapılıyor. Bu uygulama ile beraber emeklilik işlemlerinin tamamlanmasının hızı biraz daha yükselebilecek.

MAAŞLAR FAZLA MESAİ ÜCRETİ İLE ARTACAK!

EYT işlemlerinin hızlandırılması ve SGK personellerinin daha fazla çalışmalarının teşvik edilebilmesi amacıyla SGK çalışanlarına ödenen fazla mesai ücreti artırılacak. SGK çalışanlarına ödenecek fazla mesai ücreti üç ay geçerli olmak üzere saatlik 27 TL’den 51 TL’ye yükseltilecek. Böylece maaşlara ek olarak ödenen üç bin TL’ye kadar fazla mesai ücreti altı bin TL’nin üzerine çıkarılacak. Fazla mesai yapan tüm SGK personellerinin gerekli mesai saatini doldurmaları durumunda maaşlarına ek olarak 6.000 TL fazladan ödeme yapılacak. 3 ay boyunca bu SGK personellerine ek 18.000 TL gelir sağlanacak. Bu şekilde EYT’lilerin emeklilik başvurularına dair işlemler daha hızlı bir şekilde yapılabilecek.