Sigortalı olmak şart değil! SGK o kişilere en az 4.125 TL maaş bağlıyor!

SGK tarafından vatandaşlara sunulan bir imkan olan ölüm aylığı ile alakalı olarak detaylar merak ediliyor. SGK kimlere ölüm aylığı bağlıyor, hangi şartlar isteniyor?
Sigortalı olmak şart değil! SGK o kişilere en az 4.125 TL maaş bağlıyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olan SGK tarafından vatandaşlara bazı durumlarda özel imkanlar sağlanabiliyor. Bu imkanlardan birisi de ölüm aylığı olarak biliniyor. Sigortalı olarak çalışırken hayatını kaybedenlerin geride bıraktığı eşine, çocuklarına, anne veya babasına SGK tarafından maaş bağlanabiliyor. Ancak bu maaşı alabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor.

ÖLÜM AYLIĞI ŞARTLARI NEDİR?

SGK’nın ölüm aylığı bağlayabilmek için vatandaşlardan talep ettiği bazı koşullar bulunuyor. Öncelikle vefat eden kişinin en az 1800 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Bu primi tamamlamamış sigortalının sigortası üzerinden kesinlikle ölüm aylığı bağlanamıyor. Bu şartın yerine gelmesi durumunda ise sorunsuz bir şekilde ölüm aylığı bağlanarak her ay maaş ödemesi yapılıyor.

SGK’nın mevzuatına göre malullük, vazife malullüğü ve yaşlılık aylığı alıyorken ya da malullük, vazife malullüğü ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış ama henüz işlemlerini tamamlamamış olan sigortalının yakınlarına da ölüm aylığı verilmektedir. Bu kişiler yazılı istekte bulunarak kendilerine ölüm aylığı bağlanmasını sağlayabilirler.

EŞE NE KADAR ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANIR?

Ölen sigortalının eşine ne kadar ölüm aylığı bağlanabileceği merak ediliyor. Bunun için SGK mevzuatında bazı kurallar uygulanıyor. Öncelikle vefat eden sigortalının alabileceği maaş hesaplanıyor. Bu maaş da en düşük emekli maaşı olarak en az 5.500 TL oluyor. Eğer ölen sigortalının çocukları ölüm aylığı almayacaklarsa maaşın yüzde 75’i eşe bağlanıyor. Ancak eş maaşı çocuklarla beraber alacaksa o zaman yüzde 50’si eşe kalan yüzde 25 de çocuklara bağlanıyor. Yüzde 75 maaş bağlanması durumunda eş en az 4.125 TL, yüzde 50 maaş bağlanması durumunda ise eşe 2.750 TL aylık ödenmektedir.

ÖLÜM AYLIĞI NASIL ALINIR?

Ölüm aylığı alabilmek için yazılı başvuru yapılabilmesi gerekir. Sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine gidilerek başvuru işlemi başlatılır. Ayrıca herhangi bir yere gitmeden e-devlet üzerinden de bu işlem yapılabilmektedir. Ölüm aylığı bağlanan eş ve çocukların bu maaşları bazı durumlarda kesilebilmektedir.