Societe Generale'den Türkiye tahminleri! Faizler artacak, dolar kuru düşecek!

Avrupa’nın en önemli bankalarından olan Societe Genarele tarafından Türkiye ekonomisine dair çok çarpıcı tahminler yapıldı. Bankanın kıdemli analistleri tarafından yazılan raporda faiz artışında dolar kuruna kadar kapsamlı beklentiler yer aldı.
Societe Generale'den Türkiye tahminleri! Faizler artacak, dolar kuru düşecek!

Merkezi Fransa’da olan ve Avrupa’nın en köklü finans kuruluşu olarak bilinen Societe Genarele Türkiye ekonomisinde meydana gelen değişikliklere dair bir rapor hazırladı. Bankanın müşterilerine verdiği öneride 3 aylık dönemde yüzde 10 kar hedefi ile Türk lirasında kısa süreli pozisyon alınması istendi. Bankanın baş stratejisti Marek Drimal imzalı raporda Türkiye ekonomisindeki olası gelişmeler masaya yatırıldı.

Raporda yaz sezonunda Türkiye’nin turizm gelirleri ile dış dengede toparlama sağlayabileceği yazıldı. Buna karşın Merkez Bankası’nın faiz artırım sürecine başlaması kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor.

KISA VADELİ TÜRK LİRASI ÖNERİSİ!

Türk lirasının yakın vadede forward sözleşmelerinden güçlü bir şekilde daha iyi performans göstermesini bekleyen Marek Drimal, dolar kurunun 20,88 TL’den kısa pozisyon açılmasını, 23 TL seviyesinden zarar-kes yapılmasını tavsiye etti.

DOLAR KURU DÜŞECEK TAHMİNİ!

Societe Generale dolar kurunun önümüzdeki aylarda “yalnızca kademeli olarak” düşerek üçüncü çeyreğin sonunda yani Eylül ayında 21,50 TL civarına ineceğini öngörüyor.

Türkiye ekonomisinde beklenen riskler de raporda dile getirildi. Ortodosk politikalara geri dönüldüğünde bir hayal kırıklığı oluşması risklerin ilki olarak görülüyor. Ayrıca yeni ekonomi yönetiminin ihracatı desteklemek adına Türk lirasını zayıflatması ihtimali de dolar kurunda bir risk olarak belirtildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİ!

Merkez Bankası’nın faiz politikasına da değinilen Türkiye raporunda Societe Generale 22 Haziran’da yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısına dikkat çekti. Merkez Bankası yönetiminde o tarihe kadar çok köklü değişimler yapılıp Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin de değişeceği bildirildi. Merkez Bankası Societe Generale’nin tahminine göre 22 Haziran’da politika faizinde 650 baz puan faiz artırımı yapacak. Politika faizi bu durumda yüzde 8,50’den yüzde 15’e yükseltilecek.

Bunun sonrasında ise Temmuz ve Ağustos aylarında da ayrı ayrı 500’er baz puanlık faiz artırımı yapılabileceği bildirildi. Societe Generale raporuna göre Temmuz’da politika faizi yüzde 20’ye, Ağustos’ta ise yüzde 25’e yükseltilmesi bekleniyor.

Not: Burada yer alan değerlendirmelerin ve verilerin tamamı bilgilendirmek amacıyla kullanılmıştır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir!