Son Dakika 2022 - 2023 yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de yayımlandı!

Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 542 ile beraber 2022 yılı yeniden değerleme oranı ilan edildi. 2023 yılında vergi, harç ve cezalara uygulanacak olan rakam ilan edildi.
Son Dakika 2022 - 2023 yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de yayımlandı!

24 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 542 ile beraber milyonların beklemiş olduğu 2022 yılı Yeniden Değerleme Oranı ilan edilmiş oldu. Yayımlanan tebliğ kapsamında 2023 yılında trafik cezası, vergi, harç gibi parasal limitler için uygulanacak olan yeni zam oranı da belirlendi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 542)

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir. Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2022 yılı için % 122,93 (yüz yirmi iki virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir. Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan Tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır.

Tebliğ olunur.

Son Dakika 2022 - 2023 yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de yayımlandı!

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında yüzde 122,93 olarak ilan edilen yeniden değerleme oranı Vergi Usul Kanununun 298'inci maddesi kapsamında hesaplanmaktadır. Yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olarak ifade edilmektedir. 

Söz konusu oran vergi kanunlarında yer alan istisna hadlerinin, indirimlerin, maktu cezaların, teminat sınırlarının, gelir dilimlerinde yer alan tutarların, gider kısıtlarının belirlenmesine kadar pek çok alanda zam oranı olarak kullanılmaktadır. Söz konusu rakam açıklanan enflasyon rakamları üzerinden Ekim/2022 döneminden geriye doğru 12 aylık ortalama, bir önceki yılın ortalamasına bölünmesi ile hesaplanır.