Son dakika, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin TBMM'de konuştu! EYT ve asgari ücret zammı açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM’de açıklamalarda bulundu. Genel Kurul’da konuşan Bakan Vedat Bilgin EYT konusunda da yeni bilgiler verdi.
Son dakika, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin TBMM'de konuştu! EYT ve asgari ücret zammı açıklaması!

TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılmaya devam ediliyor. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2023 bütçesi görüşüldü. Bu görüşmeler sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştirerek kamuoyunun merak ettiği konuları açıkladı.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret zammı açıklaması yapan Bakan Vedat Bilgin, “Geçen sene asgari ücrette önemli bir artış yaptık. Sonrasında Temmuz ayında bir ara zam daha yaptık. Ancak enflasyon karşısında asgari ücret gerilemiştir. Bugün yeniden asgari ücret zammı görüşmelerimiz başladı. Geçen sene de yaptırmıştım ve kamuoyunun beklentilerini ölçtük. O araştırmaya göre kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı ve 8 Bin TL’nin üzerinde. İşverenlerin beklentisi ise 7 Bin TL civarında çıktı. Asgari ücretlilerin beklentisi de 7.600 TL çıktı. Herkes farklı bir ücret talep ediyor. Bu çalışma bize bir kanaat veriyor. Asgari ücret ile alakalı konuşulan çeşitli rakamlar var. Komisyon çalışması yapılırken benim rakam telaffuz etmem doğru olmaz.” dedi.

Asgari ücrete dair farklı bir değerlendirme yapan Bakan Vedat Bilgin, “Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendirmiyor. Asgari ücreti ne kadar gerçekçi rakamda belirlersek asgari ücrete yakın bir ücretle çalışanların ücretleri de yukarıya çıkacaktır. Bunun üstteki ücretleri düzenleyici etkisinin görülmesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

500 BİN SÖZLEŞMELİ KADROYA ALINACAK

Sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesine dair de bilgi veren Bakan Vedat Bilgin, “Sözleşmeli personellerin kadroya alınmasına dair çalışmamız var. Hangi tür sözleşmeli olursa olsun hepsini toparlayıp bir disiplin altına alıyoruz. Burada öğretmenler var ve hemen kadroya alacağız. Sözleşmeli hemşireler, aile hekimliği çalışanları, üniversite personelleri var, sağlık çalışanları var. Tüm bunları kapsam içerisine aldık ve yaklaşık 500 bin sözleşmeli kamu kadrosuna alınacak. Bu çalışmanın reform niteliğinde bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim.” açıklamasını yaptı.

GEÇİCİ İŞÇİ AÇIKLAMASI

Geçici işçiler konusunda da konuşan Bakan Vedat Bilgin, “Geçici işçiler meselesini çok önemsiyoruz. Bu sorunu çözüyoruz. Çalışmasını bitirdik ve inşallah bu ayın içerisinde TBMM’ye gelecek. Bu proje TBMM’de daha da zenginleşecektir. Şimdiden TBMM’ye teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

EYT AÇIKLAMASI!

EYT hakkında bir değerlendirme yapan Bakan Vedat Bilgin, “EYT konusu Türkiye’Nin önündeki en önemli konulardan birisi. Beni arayan arkadaşlarımız doğrudan bu soruyu soruyorlar. EYT meselesinin uzamasının sebepleri var. Herkesi dinlemek zorundayız. Meselenin bir boyutu işverenin kıdem tazminatına gidiyor. İşveren diyor ki benim çalışanlarımın büyük kısmını kaybetmek istemeyiz. Çokça talepler geliyor. Yaş sınırı da bunlardan birisi. Çalışmanın teknik yönüyle de alakalı teknik problemler var. Dijital ortamda o dönemin kayıtları sistemde yok. Tüm bunları kapsamlı bir şekilde çalışıyoruz. İnşallah söz verdiğimiz gibi Aralık ayının sonunda TBMM’ye gelecektir. Bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Hepsini ortaya çıkardıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağım.” dedi.