Son dakika EYT açıklaması geldi! EYT düzenlemesinde hangi formül uygulanacak?

Türkiye’de 1 milyondan fazla vatandaşı yakından ilgilendiren EYT düzenlemelerinde atılan adımlar netlik kazanmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışmalarına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu.
Son dakika EYT açıklaması geldi! EYT düzenlemesinde hangi formül uygulanacak?

Türkiye’de 1 milyonu aşkın EYT’li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar), kendilerine ilişkin düzenleme çalışmalarının netlik kazanmasını ve sorunlarının çözülmesini istiyor. Bu kapsamda hükümet kanadında çalışmalar devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den kritik bir açıklama geldi. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada EYT yasasında gelinen son noktayı belirtti. Bakan Bilgin'in açıklamalarıyla birlikte EYT çalışmalarında ele alınan 5 formül de netlik kazanmaya başladı. EYT grubunda yer alan vatandaşların merakla beklediği çalışmalarda, EYT konusunda hangi formüller ele alınıyor? İşte detaylar…

SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI

8 Eylül 1999 ve öncesindeki tarihlerde sigortalı çalışmaya başlayan vatandaşlar, sigortalılık süresi ve prim ödemeleri şartlarını yerine getirmiş olsalar da yaş şartından emekli olamıyor. EYT grubunu oluşturan bu kategorideki vatandaşlar, EYT alanında çalışmaların sonuçlanmasını ve sorunlarının çözülmesini bekliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Bakan Bilgin, bu durumun Türkiye’nin sosyal bir meselesi olduğunu ve bunlar üzerinde çözümler üretildiğini dile getirdi. Bakan Bilgin, “Formüller buluyoruz, en uygununu tamamladığımız gün açıklayacağım” sözlerini dile getirdi.

5 BİN PRİM GÜNÜ, 50 VE 55 YAŞ ŞARTI

Son dakika EYT açıklaması geldi! EYT düzenlemesinde hangi formül uygulanacak?

EYT çalışmalarında ele alınan ilk formülde, SSK grubundaki vatandaşların 1999 yılı öncesindeki şartları yerine getirmeleri halinde emekli edilmesi durumu yer alıyor. Bu da kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresini doldurup 5 bin prim gününü tamamlamış olmaları anlamına geliyor.

Ele alınan ikinci formülde ise EYT’lilerde sigortalılık süresine bakılmaksızın, 5 bin prim günü ve kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı sağlanıyorsa emeklilik hakkı seçeneği bulunuyor.

15 YILLIK SİGORTALILIK, PRİM GÜNÜ, AYLIK KESİNTİSİ

Ele alınan formüllerde üçüncü sırada prim günü 5 binden az ve 3600 günden fazla olan kişilerin en az 15 yıllık sigortalı olmaları şartının sağlanması halinde kadınların 50 ve erkeklerin 55 yaşında emekli edilmesi seçeneği yer alıyor.

Bir diğer formülde ise prim gününü tamamlayan herkesin (kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün) emekli edilmesi seçeneği yer alıyor.

Son olarak ele alınan formülde ise asgari prim süresini tamamlamış, 5 binden 5 bin 900’e kadar olan primini tamamlamış olan işsizlerin erken emekli edilmesi ve şu anki emekli yaşına ulaşana kadar emekli aylığında kesinti yapılması seçeneği bulunuyor.