Son dakika İTO Kasım ayı enflasyonu TÜFE ÜFE rakamlarını açıkladı İstanbul'da 3 haneli enflasyon rekor kırdı!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken TÜİK öncesi beklenen İTO Kasım ayı enflasyonu raporu yayımlandı. Enflasyonda yükseliş sürüyor mu, son durum ne?
Son dakika İTO Kasım ayı enflasyonu TÜFE ÜFE rakamlarını açıkladı İstanbul'da 3 haneli enflasyon rekor kırdı!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yükselişini sürdüren enflasyon rakamları için gözler Kasım ayı enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretli çalışanın 2023 maaş zammı enflasyon farkı hesaplaması için kullanılacak olmasının yanı sıra dolar kuru ve altın fiyatları için de kritik öneme sahip olan enflasyon rakamı büyük bir merakla bekleniyordu. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) perakende ve toptan fiyatlar rakamları Kasım 2022 rakamına göre enflasyonda yaşanan artış üç haneli olarak gerçekleşti. Açıklanan rapora göre 2022 senesinin Kasım ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya oranla yüzde 3,10 yükseliş yaşarken, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise aynı dönemde yüzde 2,34 oranında artış yaşadı. 

SON DAKİKA İTO ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI KASIM - ARALIK AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ OLDU?

Aralık ayının ilk günü açıklanması nedeni ile halk arasında Aralık ayı enflasyonu olarak anılan İTO enflasyon raporu Kasım ayı verileri üzerinden hesaplanıyor ve Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamını veriyor. Ocak ayının ilk haftası içerisinde açıklanacak olan son enflasyon raporu ile son 6 aylık enflasyon fakı belli olacak ve bu oran üzerinden emekli memur maaşı zammı hesaplanacak. 

Son dakika İTO Kasım ayı enflasyonu TÜFE ÜFE rakamlarını açıkladı İstanbul'da 3 haneli enflasyon rekor kırdı!

İTO 3 haneli enflasyon açıklarken yayımlanan raporda "2021 Kasım ayına göre 2022 Kasım ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 105,55, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 95,72 olarak gerçekleşmiştir" denilerek hesaplanan rakamlara yer verildi. 

TÜİK TEFE TÜFE RESMİ KASIM AYI ENFLASYONU VE ARALIK 2022 KİRA ARTIŞ ZAM ORANI NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE AÇIKLANACAK?

İTO enflasyonu 3 haneli olarak hesaplanırken gözler TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamına çevrildi. Resmi enflasyon raporu 5 Aralık 2022 Pazartesi günü açıklanacak. Saat 10:00'da TÜİK 'in resmi internet sitesi üzerinden yayımlanacak rapor ile son 5 aylık enflasyon farkı resmiyet kazanmış olacak.