Son dakika: TCMB Merkez Bankası PPK Temmuz 2022 faiz kararı açıklandı! Politika Faizi kaç oldu?

Dolar kuru ve altın başta olmak üzere piyasaların yakından takip ettiği ve merakla beklediği TCMB Merkez Bankası Temmuz 2022 faiz kararı açıkladı. Merkez Bankası Temmuz PPK politika faizi kaç oldu, artırıldı mı?
Son dakika: TCMB Merkez Bankası PPK Temmuz 2022 faiz kararı açıklandı! Politika Faizi kaç oldu?

Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili beklenen gün geldi. Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği ve merakla beklenen PPK toplantısından çıkacak kararlar için beklenen tarih nihayet geldi. Merkez Bankası Temmuz ayı PPK toplantısı 21 Temmuz 2022 Perşembe (bugün) yapıldı. Toplantının ardından da 14.00'te TCMB Temmuz 2022 faiz kararı açıklandı.

TCMB TEMMUZ 2022 FAİZ KARARI! POLİTİKA FAİZİ KAÇ OLDU?

TCMB resmi internet sitesinden yayımlanan Temmuz 2022 faiz kararına göre politika faizi %14 seviyesinde sabit tutuldu. Faiz kararı açıklamasında "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." ifadelerine yer verildi. 

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ NELERDİ?

Merkez Bankası Haziran 2022 faiz kararında değişiklik yapılmayarak faizler %14'te sabit tutulmuştu. Yüksek enflasyon rakamları, döviz kurlarındaki sert artışa rağmen farklı anketlere katılım gösteren ekonomistler, Merkez Bankası'ndan bir faiz adımı beklemiyordu. Bazı ekonomistler ise yıl içerisinde faiz değişikliği yapılmasını öngörüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek enflasyon, ekonomist ve muhalefetten gelen eleştirilere rağmen hızlı faiz indirimleri talep etmiş ve faizlerin daha da düşeceğini söylemişti.

EYLÜL OCAK ARASINDA POLİTİKA FAİZİ DÜŞÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrılarının ardından Merkez Bankası eylül ayından ocak ayına kadar politika faizi olan haftalık repo faizini 500 baz puan indirdi ve %14 seviyesine çıktı. Faiz indirimleri, TL'nin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırdı ve geçtiğimiz yıl %44 değer kaybetti. 2022 yılında ise TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı %25 seviyesinde.

Son dakika: TCMB Merkez Bankası PPK Temmuz 2022 faiz kararı açıklandı! Politika Faizi kaç oldu?

REUTERS ANKETİNDE BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?

Reuters anketinde yer alan katılımcılar, temmuz ayında Merkez Bankası'ndan faiz adımı beklemiyordu. Katılımcıların tahminine göre 2023 sonuna kadar TCMB'nin politika faizini %14 seviyesinde sabit tutacağı yönünde. Bazı tahminler ise aynı dönemde politika faizinin artırılacağı yönünde. Anketten çıkan en yüksek tahmin 2023 yılının ikinci yarısında politika faizinin %30 seviyesine kadar yükselebileceği yönünde.

BLOOMBERG ANKETİ BEKLENTİLERİ NE YÖNDEYDİ?

Bloomberg TCMB faiz kararı beklenti anketine katılan 17 kurumun beklentisi de politika faizinin %14'te sabit bırakılacağı yönündeydi. Diğer 13 kurumun beklentileri de faizlerin yıl sonuna kadar değiştirilmeyeceği yönündeydi.

FOREKS ANKETİNDEN TAHMİNLER

Foreks anketine katılan 16 ekonomistin 15'i de faizin değişmeyeceği yönünde tahminde bulunmuştu. 1'i ise faizin %13 seviyesine indirileceğini tahmin etmişti. Ekonomistlerin sadece %8'i, 2022 yılının sonuna ilişkin faiz hakkında tahminde bulunarak %14 beklentisini açıkladı. 7 ekonomist 2022 yılının sonunda faizlerin %14 seviyesinde kalacağını öngörürken 1 ekonomist %24 seviyesine yükseltileceği tahmininde bulundu.