Son enflasyon rakamlarına göre asgari ücret zam hesaplaması!

Son açıklanan enflasyon oranlarının ardından Vergi Uzmanı Muhammet Bayram asgari ücret zammına dair yaptığı yeni hesaplamanın sonucunu açıkladı. Asgari ücret zammında son beklentiler neler?
Son enflasyon rakamlarına göre asgari ücret zam hesaplaması!

TÜİK tarafından Kasım ayının enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre Kasım ayında aylık yüzde 2,88 oranında enflasyon açıklandı. Yıllık enflasyon ise yüzde 84,39’a geriledi. Asgari ücret zammının hesaplanması için bu enflasyon oranı bekleniyordu. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram da son açıklanan enflasyon oranlarının üzerinden asgari ücret zammı hesaplamalarını yeniden yaptı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMALARI YENİLENDİ!

Enflasyonda bir düşüş olduğuna dikkat çeken Muhammet Bayram, “Enflasyonda baz etkisinden kaynaklanan bir düşüş gözlemliyoruz. Asgari ücret zammında tam olarak da enflasyona göre bir zam düzenlemesi olmuyor. Asıl zam oranı pazarlık masasından çıkıyor. Ancak hükümet kanadının asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz açıklamalarından dolayı bu yıl asgari ücret zammı için enflasyon baş veri haline geldi.” dedi.

Asgari ücret zammına dair hesaplama ayrıntılarını paylaşan Muhammet Bayram, “Geçen dönem asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılmıştı ama enflasyon yüzde 42’ydi. Yani asgari ücretlilerin alamadıkları yüzde 12’lik bir kısım var. Kasım ayı enflasyonunu da hesaba katarsak yüzde 62 karşımıza çıkıyor. Burada da yüzde 20’lik bir enflasyon farkı var. Toplamda yüzde 32 ile karşılaşıyoruz. Eğer enflasyon farkını baz alacaksak yüzde 32 karşımızda duruyor. Ancak Aralık ayının enflasyonu elimizde yok ve asgari ücret zammı bu oran olmadan belirlenecek.” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammına dair olasılıkları açıklayan Muhammet Bayram, “Yüzde 30 zam yapılırsa 7.150 TL, yüzde 40’lık bir artış olursa 7.700 TL, yüzde 45’lik zam olursa 7.975 TL karşımıza çıkıyor. TÜRK-İŞ Başkanı’nın kırmızı çizgimiz diyerek bir ifadesi var. Kasım ayının açlık sınırını kırmızı çizgi olarak açıkladı. Aralık ayında açlık sınırı biraz daha yükselecektir. 8.000 TL asgari ücrette psikolojik sınır olacaktır. Asgari ücrete en yüksek 8 Bin TL verilecektir diye tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.