Sosyal güvenlik uzmanlarından emekli maaş zammı uyarısı!

En düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye çıkarılması beraberinde tartışmaları getirdi. Sosyal güvenlik uzmanları yapılan zammı eleştirirken tüm emeklilerin maaşlarına zam yapılmasının doğru olacağını belirtiyorlar.
Sosyal güvenlik uzmanlarından emekli maaş zammı uyarısı!

Türkiye’de emekli maaş zamları yeniden tartışma konusu haline geldi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşının 5.500 TL’den 7.500 TL’ye yükseleceğini açıkladı. Bu 2.000 TL’lik zam önce tüm emeklileri sevindirdi. Ancak bu zammın tüm emeklileri kapsamadığı sadece 7.500 TL’den az maaşı olan emeklilerin maaşlarının 7.500 TL’ye tamamlanacağı bildirildi. 15 milyon emeklinin sadece 4 milyonunun maaşları yükselecek. Bu duruma sosyal güvenlik uzmanları sert şekilde itiraz etmeye başladılar.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ZAMMINA UZMAN ELEŞTİRİSİ

Kararın adaletli olmadığını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Bu düzenlemeler devletin kendi sistemini bozar. Asgari ücretle çalışan ve asgari ücretin 3 katı maaş alan kişi aynı emekli maaşını alıyorsa sorun olur. Kişi asgari ücrete çalışmayı tercih eder, bu da devletin kasasına daha az para girmesine neden olur. Ayrıca kayıt dışılık artar. 10 milyon kişi sigortasız çalışıyor, 2022’de 280 milyar liralık kayıp var. Kayıt dışılık gelişirse devletin kasasına az para girer ve emekli maaşlarını ödeyemez.” dedi.

Emekli maaşlarına yönelik yanlış uygulamalar yapıldığını belirten Özgür Erdursun, “Kimini mutlu ederiz kiminin kalbini kırarız. Taban aylık uygulaması vardı, günü fazla olana fazla aylık veriyordu, bu değişti. 2000 yılında büyümeden ve gelişmeden pay vereceğiz dediler, 2008’de yeninden değiştirilerek bu yüzde 70’lik payı yüzde 30’a çektiler.” ifadelerini kullandı.

TÜM EMEKLİLERİN MAAŞLARINA ZAM YAPILMALI

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş ise bu konuda, “Tekrar hatırlatmakta fayda var. SGK, sosyal sigortalar tekniğine göre prim toplayan ve bu primleri esas alarak emekli aylığı veren bir kurumdur. Bunun için de emekli maaşlarının bu denge gözetilerek artırılması zaruridir. Aksi takdirde sadece bir grubun emekli maaşının artırılması dengeleri bozacaktır. Bunun sonucunda da emekli maaşları sosyal yardıma dönüşür. Böylece hiç prim ödemeden 65 yaş aylığı alanlar gibi herkesin de emekli aylığı eşitlenecektir. Bu kayıtdışılığa davetiye çıkarmaktır. SGK zamanla sürdürülemez bir yapıya dönüşür.

Sadece 3600 gün asgari ücretten prim yatırmış tarım SSK’dan emekli olmuş Ali Bey, 10.000 gün Bağ-Kur primi yatırmış adaşı Ali Bey, yine sadece 1440 gün SSK primi yatırmış Aliye Hanım 3 çocuk borçlanması ile 3600 günle emekli olmuş. Bunların 3’ü de 7.500 TL maaş alacaklar. Bu doğru değil.” dedi.